Публикация

Д-р Маджаров: Електронната рецепта ограничава правата на лекарите

Д-р Маджаров: Електронната рецепта ограничава правата на лекарите

Д-р Иван Маджаров, който е председател на Българския лекарски съюз, обясни в студиото на „Здравей, България” по Нова Телевизия, че отпадането на хартиените рецепти не означава, че пациентите ще получават дистанционно лечение. По думите му, на хората се обяснява, че електронната рецепта ще означава да вдигнат телефона, да звъннат на лекаря и той да им я изпише електронно.

 

„Истината е, че за пациента нищо няма да се промени. Дори да отпаднат и да останат само електронните варианти, те пак трябва да посетят личния си лекар, да им бъде предписано лично лечение и чак тогава да отидат в аптеката”, каза още медикът.

 

Според д-р Маджаров правата на лекарите да изписват лечение са ограничавани чрез въвеждането на електронната рецепта. Той обясни, че лекарят не е във всеки един момент от своята практика пред компютъра, за да може да го направи. Не може да се обвърже неговата дейност само до момента, в който е в кабинета си.

 

„Няма разработено и мобилно приложение, което означава, че трябва да си задължително зад компютър, за да изпишеш лечение на пациент”, обясни председателят на БЛС и каза, че в цяла Европа системата позволява изпитването на лекарства и на хартиен носител.

 

Националният съвет на БЛС настоява хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електронната такава. Според тях такава реформа ще доведе до допълнително напрежение по оста “лекар - пациент”.

Коментари

Жана Георгиева
27 апр 2022 00:48

А аз съм само пациент и не разбирам защо всички обяснения са как личните лекари щели да пишат рецепти, че нищо нямало да ги затрудни, те и сега изписвали по здравна каса ...да , ама аз ходя в частен кабинет на гинеколог, той няма този софтуер  и вчера....м 04. 2022, ми каза сега да ходя при личния лекар, той да ми набере в компа рецептата на гинеколога.....Моля.....ще трябва да губя още един ден....Имам стоматолог ...вадиха ми зъб...изписа антибиотик...е взех си го....ама след 1 май какво ще правя....в шок съм..


Когато имам проблем, отивам при специалист ...не хуквам при личния....там се чака 4часа с пенсионери....не мога да си позволя този лукс... работя....и плащам макс.стойност на осигуровките....Лично мен електронните рецепти не ме улесняват...

JJJТрябва с гратисен пеирод да се премине към ел.рецепта по две причини-първо-лекарите пишат все по-неразбираемо и второ-пациентите да получават дори и спирт 95 по рецепта.

лекарите пишат идеално за магистър фармацевти които познават лекарствата а за очертаващото се все по неграмотно аптекарско съсловие от младото поколение рецептите са вече една голяма загадка