Публикация

Оптици излязоха на протест

Оптици излязоха на протест, за да изразят недоволство от промяна в Закона за здравето, според която здравните консултации в оптиките ще се правят само от очен лекар.


Да отпаднат планираните промени в Закона за здравето, засягащи оптичната дейност - за това настоява Асоциацията на оптиците в България. Представители на гилдията протестираха пред Народното събрание, предаде БНР.

Основното им искане е предложенията за регулация на професията на оптиците първо да бъдат обсъдени с професионалната общност. Според Мина Димитрова - говорител на асоциацията, ако се приеме идеята само очен лекар да може да прави преглед за очила, това ще лиши пациентите от компетентна помощ, а оптиците от хляба им.

„Ние не отричаме лекарския преглед, нека да се извършва в лекарския кабинет. Това, което ще касае хората пряко, е, че оттук нататък оптичната консултация ще се ръководи от лекар без той да има тези компетенции. Няма да има дефиниция що е то оптична дейност, тоест всеки може да прави очила и най-големият проблем е - очните лекари в Република България са лимитирани.
Какво се получава - или ще плащаме на лекар, който да си даде името, за да можем ние да съществуваме, или ще затворят около 1 700 оптики. Няма да могат хората да правят очила и да им се осигури адекватен преглед с отговорностите, а вече лично нашият проблем е, че пет хиляди души ще излезем на улицата”, заяви Мина Димитрова.

Коментари