Публикация

В ИСУЛ изписаха 96-годишен дядо след успешна операция по отстраняване на ректума

В ИСУЛ изписаха 96-годишен дядо след успешна операция по отстраняване на ректума

Дядо, на 96 години, беше успешно опериран в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Той се чувства отлично и днес беше изписан на собствен ход, точно на петия ден след интервенцията.


С. А. В. постъпва в болницата преди 6 дни с карцином на ректума, който е в трети клиничен стадий. Първоначално хирургът д-р Георги Желев е разколебан: на тази възраст операцията крие огромни рискове. От друга страна, ако не бъде опериран, пациентът ще загине. Заради годините си той няма как да бъде подложен на химио- или лъчетерапия, които също биха го убили. На везните натежава фактът, че дядото, въпреки напредналата си възраст, е без нито едно придружаващо заболяване и е в много добра кондиция.


Операцията, която д-р Желев, един от най-опитните коремни хирурзи на ИСУЛ, извършва, е лапароскопска ампутация на ректума. Въпреки че интервенцията е минимално инвазивна, тя е с голям обем и сложност, и рискът, който крие, е много сериозен. За щастие всичко минава гладко и 96-годишният софиянец изумява екипа на клиниката със силата си за живот. Още от първия ден той се обслужва съвсем сам, а днес, в деня на изписването си, е вече на крака.


„Дядото е планинар. Бил е пътен инженер, много интелигентен човек“, разказва за него с възхищение в гласа д-р Желев, с когото вече са приятели.


Известният коремен хирург казва, че с тази новина иска да даде кураж на по-млади хора със същата диагноза, които се страхуват да се оперират.

„Ракът не е присъда и възрастта не е порок“, категоричен е той.

Екипът на Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е убеден, че принос за успешния край на операцията има и фактът, че е извършена в навечерието на Страстната седмица. А както знаем, по Великден стават чудеса!

 

Коментари

Моите поздравления др Желев. Като Ваш пациент, за поредвен път ме убеждавате във Вашия професионализъм. Пожелавам Ви здраве и късмет за още по-големи успехи. Б Р А В О