Публикация

Топ операционни зали и за гастроентеролозите на ВМА

Топ операционни зали и за гастроентеролозите на ВМА

В изцяло реновирани операционни зали вече работят специалистите от Клиниката по гастроентерология на Военномедицинска академия (ВМА).


Лабораторията по интервенционална гастроентерология и хепатология е изградена и оборудвана съгласно най-съвременните световни стандарти и е уникална по рода си в България.


Лабораторията разполага с три операционни зали:

  • Зала за ендоскопска ретроградна холангио-панкреато графия – диагностични и терапевтични процедури на хепатобилиарната област;
  • Зала за горна ендоскопия и инвазивни процедури под ултразвуков контрол – диагностични и терапевтични процедури на горен гастроинтестинален тракт и инвазивни диагностични и терапевтични процедури в хепатологията;
  • Зала за долна ендоскопия – диагностични процедури на долния гастроинтестинален тракт.

Те са оборудвани с последно поколение ендоскопска апаратура

както и с най-модерните апарати за ултразвукова и рентгенова диагностика. А в комбинация с международнопризнатия екип от професионалисти, които работят в клиниката, я правят предпочитано място за лечение на пациенти от цялата страна.

Около 6 000 на година са манипулациите, които извършваме. Ние покриваме абсолютно целия обем от дейности – няма нещо в съвременната, модерна гастроентерология, което да не се прави при нас, подчерта проф. Крум Кацаров, ръководител на Клиниката по гастроентерология.

Клиниката е една от най-добрите не само в България, но и на европейско ниво. Голямото признание са редица Международни ендоскопски училища, проведени под егидата на Европейската асоциация по гастроинтестинална ендоскопия с участието на европейския ендоскопски елит. Повече от четвърт век в клиниката се прилага ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография - методика, утвърдена в световен мащаб като златен стандарт при лечение на холедохолитиазата (мигрирали конкременти в главния чернодробен канал при пациенти с жлъчно-каменна болест и новообразувани конкременти в чернодробния канал при пациенти с отстранен жлъчен мехур).

Модернизацията е в унисон с цялостната концепция на ръководството на ВМА за превръщането й във високотехнологична болница

предлагаща най-съвременни методи за диагностика и лечение, посочват от пресцентъра.

Коментари