Публикация

Прокурист поема финансовото управление на УМБАЛ "Александровска" заради дълг от 37 млн. лв.

Прокурист поема финансовото управление на УМБАЛ "Александровска" заради дълг от 37 млн. лв.

Прокурист ще поеме финансовото управление на УМБАЛ „Александровска“ заради натрупани просрочени задължения от 37 млн. лева. Това заяви в "Денят започва" изпълнителният директор на болницата д-р Атанас Атанасов. До идеята се е стигнало след разговори за лошото финансово състояние на лечебното заведение с премиера Кирил Петков и здравния министър Асена Сербезова.

 

Д-р Атанасов отказа да разкрие предварително самоличността на предложения прокурист, но по думите му става въпрос за сериозен финансист с голям опит, включително и в банковото дело.

 

Утре или вдругиден предстои Съветът на директорите на болницата да гласува назначението му, след което ще бъде обявена и самоличността му.

 

Огромният размер просрочени стари задължения е най-големият проблем на Александровска болница, изтъкна д-р Атанас Атанасов. Вече е договорен кредит за 35 млн. лв., който да покрие старите дългове. Дали ще бъде изтеглен обаче, зависи от министерството на здравеопазването и от новия прокурист, който трябва да поеме преговорите с банките и кредиторите.

 

Финансовите проверки, назначени от новото ръководство на лечебното заведение, продължават. Структурата на болницата обаче също допринася за проблема, защото е изключително трудна за поддръжка, посочи д-р Атанасов. УМБАЛ "Александровска" е разположена в 23 сгради на площ от 250 дка. Разполага с 14 абонатни станции за отопление, а газопреносната мрежа от тръби за медицински газове е дълга 29 км.

 

"Всичко това са фактори, които влияят на финансовото състояние на болницата. Хубавото е, че вече имаме ангажимент от най-високо държавно ниво, че тази болница няма да бъде оставена на потъне финансово, а ще бъде развита." - каза директорът на УМБАЛ "Александровска".

 

Ръководството на болницата е получило уверение за подкрепа и от МУ-София.

Коментари