Публикация

39% от хората се информират за ковид ваксините от официални източници

39% от хората се информират за ковид ваксините от официални източници

39% от гражданите се информират за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 от официални източници като Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, регионалните здравни инспекции, сайтовете plusmen.bg/ и coronavirus.bg/.

 

Това показват резултатите от анкета на тема "Откъде се информирате за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19?", публикувана на сайта plusmen.bg в периода от 29 март 2022 г. до 20 април 2022 г. Тя се реализира в рамките на информационната кампания "+ мен" на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

 

21% от гласувалите отбелязват, че информация за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 получават от международни организации и здравни институти, 14% – от телевизията, радиото и вестниците, 9% – от интернет новинарски сайтове. Най-нисък е процентът на гражданите, които посочват като източници на информация общопрактикуващ или наблюдаващ лекар, и близки и приятели – съответно 4% и 2%. В анкетата са се включили 195 души.

 

Новата анкета, публикувана на сайта plusmen.bg, е на тема "Каква според Вас е причината за намаляващия интерес към ваксинацията срещу COVID-19 в страната". Хората могат да посочат един от следните отговори:

 

  • отпадането на извънредната епидемична обстановка;
  • други теми, които ангажират общественото внимание в момента;
  • намаляването в броя на новите случаи;
  • повечето хора преболедуваха и вярват, че са защитени;
  • убеждението, че пандемията е приключила
  • друго.

 

Към 27 април най-много от гласувалите са отбелязали като причината за намаляващия интерес към ваксинацията срещу COVID-19 убеждението, че пандемията е приключила.

Коментари