Публикация

Нормално работно време за Имунизационен център „Пирогов“

Нормално работно време за Имунизационен център „Пирогов“

Имунизационният център, разкрит в медицински център „Н. И. Пирогов“ (с вход откъм бул. „Пенчо Славейков“), се връща към нормален процес на работа. Всеки желаещ да получи ваксина срещу Covid-19 може да се имунизира в работно време както следва:

  • 08:30 – 20:00 – всеки делничен ден;
  • 08:30 – 18:00 – събота и неделя, както и на официалните почивни дни.

Медицински център „Н. И. Пирогов“ разполага с достатъчни обеми от всички разрешени за употреба на територията на Р България ваксини против Covid-19. Не сме спирали да ваксинираме срещу коронавирусна инфекция деца на възраст от 5 до 11 г. Тяхната имунизация става след предварително записване на час за поставяне на ваксината на телефон 02/ 91 54 574. В деня на ваксинацията текущото състояние на малките пациенти се оценява от педиатър.

Ваксинацията е най-сигурното и ефективно средство за предпазване от Covid-19

и за ограничаване разпространението на вируса причинител (SARS-CoV-2). Ваксините срещу коронавирусната инфекция показаха висока степен на ефикасност по време на клиничните проучвания преди тяхното разрешение за употреба. След въвеждането и масовото прилагане на одобрените в Европейския съюз (ЕС) ваксини се отбелязва силно намаляване на броя на тежките форми на Covid-19 и на смъртните случаи в световен мащаб. Над 65 процента от световното население вече е получило поне една доза на ваксина срещу Covid-19.

При пациентите със сърдечносъдови заболявания Covid-19 протича по-тежко и с повече усложнения

включително и с по-висока вероятност от летален изход. За всички хора с хронични сърдечносъдови заболявания ваксинацията е силно препоръчителна. Хората със сърдечни заболявания са изложени на повишен риск от смърт вследствие на Covid-19, тъй като инфекцията натоварва сърцето чрез няколко механизма, включително директно възпаление. Експертният съвет по медицинска специалност „Кардиология“ препоръчва приоритетно ваксиниране на пациентите с напреднали и високорискови сърдечносъдови заболявания. Повече информация за ползите от ваксинацията срещу Covid-19 можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването „+мен“ – тук.


Работното време на пунктовете пред главния вход на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, където гражданите могат да си направят антигенни и PCR тестове, остава непроменено: всеки ден от 8:00 до 19:00 часа.

Коментари