Публикация

Отпадането на бялата хартиена рецепта няма да се случи от 1 май

Отпадането на бялата хартиена рецепта няма да се случи от 1 май

Въвеждането на  електронна рецепта за лекарствата, заплащани от НЗОК и отпадането на бялата хартиена рецепта няма да стане от 1 май, както беше планирано. Това става ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването.

 

От ведомството информират, че в него са постъпили 74 становища и предложения в рамките на общественото обсъждане на проекта за изменение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Предвид големия им брой и необходимото технологично време за тяхното разглеждане и обсъждане, посоченият в проекта срок се отлага.

 

„Поради огромния обществен интерес и реакциите на съсловните организации по отношение на предложените промени в проекта на Наредбата, в Министерството на здравеопазването беше организирана среща, за да се чуят различните становища, коментари и предложения, свързани с отпадането на бялата рецепта и въвеждането изцяло на електронна такава. Изложените по време на срещата аргументи също ще бъдат взети предвид при финализиране на проекта за изменение на Наредба № 4. МЗ работи в посока въвеждане на електронно здравеопазване. Елементите от него са електронната рецепта, електронно направление и въвеждане на електронно здравно досие до края на тази година“, се казва в съобщението.

Коментари