Публикация

НЗОК: Болниците не спазващи КТД – с по-малко пари

НЗОК: Болниците не спазващи КТД – с по-малко пари

Болниците, които не спазват Колективния трудов договор ще получават по-малко пари по клиничните пътеки. Това реши на вчерашното си заседание Надзорният съвет на НЗОК, който разгледа анекс към Националния рамков договор. В документа е записано увеличение на цените на клиничните пътеки средно с около 25%, като най-голямо е то в педиатрията и неонатологията.

 

Председателят на Надзорния съвет доц. Васил Пандов съобщи, че лечебните заведения, които не гарантират договорената по КТД минимална заплата за лекарите от 2000 лв. и 1500 за сестрите

 

ще работят само с 15% увеличение на цените

 

По думите му в анекса има предвиден текст, според който 60% от постъпленията на болниците по НЗОК трябва да отиват за заплати. Той добави, че решението ще влезе в сила от август и има време да се помисли как да бъдат подпомогнати лечебните заведения, които не могат да достигнат заложените възнаграждения. Според доц. Пандов няма риск от фалити на общински болници.

 

Предстои документът да бъде разгледан от Българския лекарски съюз.

 

Напомняме, че болничните сдружения се обявиха категорично против идеята в НРД да има текстове, които определят заплатите на медиците. Те не подкрепят решението лечебните заведения, които не дават договорените по КТД заплати, да получават по-малки суми по клиничните пътеки. Очаква се ако текстовете бъдат подписани, те да бъдат дадени на съд.

Коментари