Публикация

Димитър Маринов, БФС: Е-рецептата не може да бъде фалшифицирана

Димитър Маринов, БФС: Е-рецептата не може да бъде фалшифицирана

"Електронната рецепта не е самоцел, тя е инструмент. Това е дигиталното модерно здравеопазване, чрез което ще има информация за всички лекаства, които се изписват на свободна продажба, не само за тези по здравна каса. В електронната рецепта има поле и за изписвани хранителни добавки, медицински изделия, козметика", заяви пред БНР главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Той е категоричен, че няма да има затруднения за изписването

на електронна рецепта при домашни посещения, в по-малките и отдалечени населени места, при посещение на спешен медик в дома ви.

 

"Страната ни има най-доброто интернет покритие. За използването на електронна рецепта лекарите ще трябва да изтеглят мобилно приложение и чрез телефона си ще могат да издават рецепти по всяко време и на всяко място. Лекарят трябва да има и електронен подпис. Това по никакъв начин не ограничава правото му да практикува.

За пациента нищо няма да се промени с въвеждането на електронната рецепта

Тя ще важи до 6 месеца, след тях той ще трябва отново да се яви на преглед при лекар, за да му я поднови. 

 

За да намери електорнната рецепта, фармацевтът трябва да има ЕГН на пациента и дата на изписването на рецептата. Има и друг вариант - след изписването на електронната рецепта лекарят може да генерира код, който се изпраща на телефона на пациента. Той го запазва и този код генерира рецептата в аптеката. За всяка рецепта ще има отделен код в телефона си. Тази възможност я има и в момента, но никой не я ползва, увери главният секретар на БФС.


Предписването на хартиени рецепти сега губи много повече време

Може да се допусне и грешка при изписване на данните на пациента, може да бъде загубена. Освен това лекарят може да не попълни кога, как и в какво количество се приема лекарството.

 

Електроннта рецепта ще даде възможност на едно място да се събират и аналзират данни за пациентите. Тази рецепта не може и да бъде фалшифицирана. От една страна лекарят по всяко време ще може да проследи как се изпълнява терапията от пациента, дали се спазва тя, от друга страна, ако пациента има електронен подпис, ще има достъп до цялото си здравно досие, включително и до всички изписани му рецепти.

 

Според БФС изключения за изписване на лекарства на хартиена рецепта трябва да има за т.нар. "зелени" и "жълти" рецепти и за лекарствата, които се приготвят в аптеката.

 

Коментари