Публикация

Циклопирокс при онихомикоза – актуални насоки за приложение и ефективност

Циклопирокс при онихомикоза – актуални насоки за приложение и ефективност

Онихомикозата е гъбична инфекция на ноктите на ръцете или краката, която причинява обезцветяване, удебеляване и отделяне от нокътното легло. Среща се при 10% от общото население, като стига до 20% във възрастовата група над 60 г. и до 50% при тези над 70 г. Причинява се от различни организми, но повечето случаи се касае за дерматофити. Точната диагноза изисква физикално и микроскопско изследване на посявка. 

 

Повишеното разпространение при възрастни хора е свързано с периферни съдови заболявания, имунологични нарушения и захарен диабет. Рискът от онихомикоза е 1,9 до 2,8 пъти по-висок при хора с диабет в сравнение с общата популация. При младите хора се среща по-често, ако те:

  • често посещават обществени басейни,
  • занимават се с професионален спорт;
  • имат отслабен имунитет (например при автоимунни заболявания или по друга причина).

Пациентите често търсят помощ по-скоро от козметични съображения, тъй като симптомите обикновено не причиняват сериозен дискомфорт. Те забелязват и се чувстват неудобно от ноктите, които пожълтяват или потъмняват, стават чупливи и се ронят, или пък са удебелени (хиперкератоза). Такава инфекция обаче не бива да се подценява и трябва да се лекува своевременно.

 

 

Най-често срещаните видове онихомикоза са:

  • дистална латерална субунгвална онихомикоза,
  • бяла повърхностна онихомикоза;
  • проксимална субунгвална онихомикоза;
  • ендоникс онихомикоза (променен цвят на нокътната плочка, без хиперкератоза);
  • кандидозна онихомикоза.

Възможна е и комбинация от различните подвидове. Лечението понякога включва и препарати през устатата (тербинафин и др.), но винаги се препоръчва и локално средство, заедно с подрязването на ноктите и дебридирането. Когато дебридирането е извършено с едновременно приложение на циклопирокс, степента на излекуване на микотици е 77%, по-висока от тази при самостоятелното приложение на циклопирокс, сочат данни, публикувани в научния сайт Sciencedirect. При някои пациенти не е подходящо прилагане на системна терапия, тогава в съображение влиза отново локално приложение на циклопирокс. 

Микодефен – лечебен лак за нокти с 8% циклопирокс

Микодефен е препарат за лечение на онихомикоза под формата на лак за нокти. Има високо съдържание на циклопирокс 8%, което гарантира добър лечебен ефект. Друга активна съставка в продукта е хидроксипиридонов дериват, който има широк спектър на действие и инхибиторна активност спрямо дерматофити, кандиди, хламидии и други гъбички, както и грам-положителни и грам-отрицателни микроорганизми, включително Trichophytum rubrum, Epidermophytum floccosum, Candida albicans и Scopulariopsis brevicaulis.

 

Резултати от изследване на механизма на действие показват, че фунгицидното действие на циклопироксоламин се основава на потискане на приема на жизненоважни клетъчни съставки и едновременно с това индуциране на извличане на други есенциални клетъчни градивни компоненти.

 

Лакът се нанася на тънък слой през ден по време на първия месец, поне два пъти седмично през втория месец и веднъж седмично от третия месец нататък. Продължителността на лечението зависи от тежестта на инфекцията, но е до 6 месеца.

 

 

 

 

 

Важна подробност: Преди първото прилагане на Микодефен трябва да бъде премахнато възможно най-голямо количество от засегнатия нокът, например с ножица.

 

Хиперкератозният слой трябва да бъде отстранен с пила. Ако между две нанасяния лаковият слой е увреден, е напълно достатъчно Микодефен да се нанесе повторно върху увредените места.

Добра концентрация на лечебното вещество се постига след 2-3 седмици от приложението

Циклопироксоламин се концентрира силно във вътрешността на микотичната клетка, като при това се свързва необратимо с определени структури и органели като клетъчната стена, клетъчната мембрана, митохондриите, рибозомите и микрозомите.

Циклопирокс прониква през нокътната плочка и достига патогенните организми след 48 часа от приложението, като след 2-3 седмици от приложението, в зависимост от нокътя, се наблюдава концентрационен градиент на активното вещество.

 

Освобождаването на белязано активно вещество (14С) от лака за нокти и проникването му в изрязани, микотично променени нокти, води след 24-48 часа до тъканни концентрации в дълбоките слоеве на ноктите, които отговарят на 2 до 10 пъти минимална инхибираща концентрация за съответния причинител на онихомикозата.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари