Публикация

Вътреутробна хирургия и съвременно проследяване на бременността – акценти на VI международен конгрес по майчино-фетална медицина

Вътреутробна хирургия и съвременно проследяване на бременността – акценти на VI международен конгрес по майчино-фетална медицина

Форумът ще събере лекари от всички специалности с отношение към здравето на плода и майката в Катарино от 12 до 15 май 2022 г.

 

Иновативните подходи при диагностика, проследяване и контрол на рисковете през бременността ще дискутират чуждестранни и български лекари в рамките на Шестия международен конгрес по Майчино-фетална медицина. Форумът е тридневен и ще се проведе от 12 до 15 май в Катарино. Очаква се събитието да събере над 300 специалисти от всички области на медицината, ангажирани с майчиното и детското здраве: Акушерство и Гинекология, Фетална медицина, Неонатология, Хирургия, Генетика, Детска кардиология, Детска кардиохирургия, Ендокринология, Образна диагностика и др. Конгресът е одобрен и подкрепен от най-престижната школа в света - Fetal Medicine Foundation, London.

 

Акценти на форума ще бъдат феталната хирургия, диагностиката и поведението при вродени дефекти на плода, контролът на рисковите фактори при майката като диабет, високо кръвно налягане, скъсяване на маточната шийка, както и ролята на високоспециализираната медицина при многоплодна бременност и вътреутробни инфекции.

 

Ще бъдат представени данни от скринингите за хромозомни заболявания, прееклампсия и преждевременно раждане у нас

 

Ще се обсъжда какви промени в стандартите за женска консултация са необходими за постигането на оптималното здраве за майката и плода до и след раждането, както и в детската възраст.

 

Програмата на научния форум ще покрие още теми като напредъка на генетиката и ролята й в семейното планиране, съвременните терапевтични подходи в неонатологията, детската коремна и сърдечна хирургия, ккато и мултидисциплинарния подход при профилактика на усложненията през интраутробния и ранния неонатален период.

 

Събитието се организира за шести пореден път от Асоциацията по Майчино-фетална медицина. Организационният комитет на научния форум се оглавява от доц. Петя Чавеева, д-р Виолета Стратиева и д-р Мария Янкова.

 

„Ръководителят на Центъра по Фетална медицина в King’s College Hospital в Лондон проф. Кипрос Николаидес, чиито ученици сме, ще бъде акцент в конгреса ни със своята визионерска лекция", подчертава председателят на асоциацията доц. Чавеева.

Доклади ще изнесат водещи специалисти в световен план като феталният хирург от Италия проф. Николо Персико началникът на Клиниката по детска кардиохирургия на Университета в Хайделберг проф. Цветомир Луканов, д-р Мария дел Мар Гил от Университетската болница в Мадрид, д-р Уолтър Пласения от Испания, проф. Аргиро Сингелаки от Великобритания, проф. Раша Камел от Екипет и други.

 

Българският опит в поведението за оптимално майчино и детско здраве ще дискутират доц. Христо Шивачев, проф. Здравко Каменов, доц. Георги Хаджидеков, доц. Иванка Димова, проф. Алексей Савов, д-р Радка Масларска и много други.

На втория ден от форума ще се проведе безплатен курс по специализирана пренатална диагностика “Hands on techniques”, на който феталните специалисти ще направят демонстрация на тънкостите на ехографията при бременност. (Пълната програма виж в прикачения файл)

 

Конгресът е насочен освен към акушер-гинеколози, неонатолози, детски кардиолози, детски кардиохирурзи, ехокардиографисти, ендокринолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, генетици, така и към специализиращи лекари, професионалисти по здравни грижи и студенти, които имат за цел да развиват кариерата си в посока майчино-фетална медицина.

 

Регистрацията продължава да е активна на страницата на Асоциацията www.mfmbg.org

Прикачени файлове

Programa AMFM 2022.docx

Коментари