Публикация

Нова ера в хирургията

Нова ера в хирургията

Революционна технология в персонализираната медицина влезе в „арсенала” на още една от школите на Военномедицинска академия (ВМА).


В края на 2021 г. 3D-технологията бе приложена за първи път в болницата от проф. Неделчо Цачев и екипа му от Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия.

Благодарение на Holo Medical Assistant ние можем да видим истинския проблем на пациента с точност до милиметър. Това е една нова ера в хирургията, подчерта проф. Цачев.

За прилагането на иновативния IT-проект той получи престижна награда на конкурса Digital&A1Awards.

Сега, технологията бе използвана и в областта на жлъчно-чернодробната хирургия

„Приложихме тази добавена реалност при един млад пациент, който има два независими тумора. Те са оперирани, но установихме метастази в черния дроб. 3D-очилата ни дават неограничени възможности на нас, хирурзите, за интегриране на образните методики с практическата ни работа, тъй като осигуряват много по-добра визуализация“, заяви доц. Васил Михайлов от Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на ВМА.


Революционната технология се използва за първи път у нас в областта на жлъчно-чернодробната хирургия, като амбициите на екипа на ВМА са нейното приложение да бъде разширено в унисон с философията на ръководството на болницата за затвърждаване лидерските ѝ позиции на иновативна и високотехнологична институция.

Коментари