Публикация

Можем ли да лекуваме мигрената?

Можем ли да лекуваме мигрената?

Неврологията е наука за централната и периферната нервна система и симптомите, при наличието на които, е необходимо да се обърнем към невролог. Най-общо това са: болки в шията, гърба и кръста, и болки в горните и долните крайници. Също така главоболие, слабост на крайници, световъртеж и безсъние. За различните видове главоболие и за това как да облекчим мигрената разказва д-р Мирослав Алексовски, невролог в екипа на Медицински комплекс „Доверие“ в София.

 

Защо главоболието може да бъде причинено от неврологичен проблем?

 

Главоболието е основно неврологичен проблем. Познаваме различни видове главоболие. Разделяме ги главно на първични - тензионни (те са най-чести) и главоболия, които се дължат на някакви причини. Към вторият тип включваме широко познатото мигренозен тип главоболие. То може да е много упорито и затова се нуждае от лечение.

 

Можем ли да лекуваме мигрената?

 

Мигрената е хронично заболяване, което обикновено започва в тийнейджърска възраст и продължава в по-късните етапи от живота. Основната ѝ характеристика е, че  протича с пристъпи на главоболие. Те могат да бъдат силни или слаби в зависимост от своя интензитет. Има пристъпи, които протичат с повръщане и допълнително водят до страдание на пациента.

 

При главоболие най-често хората се самолекуват. Те вземат противовъзпалителни или аналгетични медикаменти. Важно е да знаем, че при мигренозен пристъп има специфичен тип медикаменти, които се използват само за прекъсвания на мигренозен пристъп. Това означава, че когато вземаме аналгин за главоболие, зъбобол или болка в коляното – това са широкоспектърни аналгетични медикаменти, тяхното действие не е целенасочено. Специфичните медикаменти се използват само за прекъсвания, единствено при мигренозен пристъп.

 

Кога разбираме, че мигрената вече е влязла в някакъв стереотип? Как да направим разликата между обикновено главоболие и мигрената?

Обикновеното главоболие в медицината се нарича тензионно главоболие. Това е най-често стягащо главоболие. Дължи се на спазъм на мускулатурата и пациентите го усещат като стягане, като натиск и най-често се провокира от някакъв вид на напрегнатост. Тогава най-често пациентите го лекуват сами. То е по-безобидно главоболие и въпреки че има болка, те могат да си доработят деня, за разлика от мигрената. При тензионното главоболие ходенето, излизането на разходка намалява интензитета на болката, а това е обратно на мигренозното.

 

Всяко главоболие всъщност има диагноза. Мигренозното главоболие има специфични критерии. Най-често, преди да се появи, имаме някакъв тип на аура (но това не е задължително). Под „аура“ имаме предвид усещането за зиг-заг линии пред очите. До половин час от началото на тези симптоми, пациентът получава главоболие. Това е като предупреждение, че ще следва главоболие. Има три важни особености на мигренозното главоболие. То е едностранно, пулсиращо. При него има гадене или повръщане, шума или светлината са силни дразнители. И най-важното - пациентите с мигрена не могат да доработят деня си. Когато имат пристъп, те имат нужда да легнат в тъмно помещение, защото всяко движение засилва главоболието.

 

Как може да се развие мигрената и необходимо ли е превантивно да бъде посетен невролог?

 

Абсолютно.  Важно е да се знае, че мигренозните пристъпи траят между 15 и 72 часа. Ако продължат повече от 72 часа, те приемат т. нар. мигренозен статус. Тогава вече може да се стигне до мозъчно-съдов инцидент, да се предизвика усложнение, познато като инсулт. Когато се самолекуват пациентите, най-честата грешка е, че пренебрегват появата на гадене или повръщане. При тези симптоми действието на медикаментите е забавено или непълно. Съответно и ефекта е по-късен. Когато има повръщане ние взимаме лекарство, но го изхвърляме и тогава няма ефект. Допълнително е необходимо да имаме предвид и честата злоупотреба с лекарства. Особено на аналгетичния тип медикаменти, което съдържат кофеин, кодеин. Това може да доведе до хронифициране на мигрената и превръщането ѝ в хронично, ежедневно главоболие, което е доста трудоемко за лекуване.

 

Означава ли това, че при каквото и да е главоболие, по-добре е да посетим невролог?

 

Да. Така ще знаем дали е хронично, дали ще имаме периоди на повторяемост, но и да знаем как да ги прекъснем. В случаите на по-често главоболие се препоръчва профилактичен преглед. Защото ако пациентът има два мигренозни пристъпа на седмица, особено, ако са придружени с гадене и повръщане, той е неработоспособен. Това е честота, която трябва да бъде лекувана.

 

Посещението при невролог е първата стъпка от профилактиката, за да не се стига до мигренозни пристъпи. Целият разговор с д-р Мирослав Алексовски, невролог в екипа на Медицински комплекс „Доверие“ в София може да чуете в подскаста „Беседи за здравето“.

Коментари