Публикация

Променят системата за финансиране на инфекциозните болници?

Променят системата за финансиране на инфекциозните болници?

Работи се по създаване на нова система за финансирането на инфекциозните болници в страната, както и за отпускането на целеви средства за тях. Това каза на пресконференция в крайморския град председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев, цитиран от БТА. По думите му идеята е те да бъдат изведени от обсега на заплащане на дейностите от здравната каса или поне да получават и национална подкрепа. Аргументът е, че лечението на инфекциозни болести обикновено е държавна политика, обясни Тонев. Той допълни, че засега няма планове за изграждане на нова инфекциозна болница във Варна, но най-вероятно ще бъдат отпуснати средства за осъвременяването на условията в настоящата.

 

Има идея Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна (известна в града като тубдиспансер)

 

да бъде преобразувана в болница за белодробни заболявания

 

каза още доц. Тонев.

 

По думите му концепцията за развитие на заведението, което в момента изпитва много сериозни финансови затруднения, се разработва в партньорство с Министерството на здравеопазването. Тонев уточни, че идеята е бъдещата болница, освен болни с туберкулоза, да обслужва пациенти с COVID-19 или с постковид синдром. Според него това ще даде шанс за развитието ѝ, особено като се има предвид, че здравното министерство анонсира разкриване на клинична пътека за борба с постковидния синдром.

 

Вече вървят разговори с община Варна, тъй като тубдиспансерът е нейна собственост, допълни Тонев. По думите му разработваната концепция за белодробна болница предвижда заведението да бъде прехвърлено на министерството или да бъде създадено смесено дружество, в което биха могли да инвестират и други участници.

Коментари