Публикация

За възстановяване след инфаркт тестват метод, прилаган при иРНК COVID-19 ваксини

За възстановяване след инфаркт тестват метод, прилаган при иРНК COVID-19 ваксини

Учени тестваха метод за доставяне на генетичен материал в тялото, като целта е възстановяване на увредения сърдечен мускул след инфаркт. Революционното изследване бе представено на 30 април 20222 г. на Frontiers in CardioVascular Biomedicine 2022, научен конгрес на Европейското кардиологично дружество (ESC). Методът е базиран на действието на ваксините срещу COVID-19. 


Ваксините иРНК срещу COVID-19 използват липидни наночастици, за да доставят иРНК до клетките на тялото. Тази иРНК инструктира клетките да произвеждат фиктивен шипов протеин на повърхността си, за да имитира протеина на вируса, причиняващ COVID-19. След това тялото създава имунен отговор, като създава антитела, които могат да се използват, ако индивидът се зарази с вируса. 


Подобен метод за доставка на иРНК е използван в настоящото проучване. Въпреки това,

 

вместо да се стремят към имунен отговор, крайната цел на изследователите е

 

да инструктират клетките на сърцето да се възстановят след сърдечен удар. 
Това предварително проучване е проведено, за да се определи дали иРНК може успешно да бъде доставена до сърдечния мускул чрез липидни наночастици. Изследователите инжектират различни лекарствени формулировки в стената на лявата камера на миши сърца по време на отворена операция на гръдния кош под обща анестезия. Двадесет и четири часа след приложението, мишките се умъртвяват и се изследва местоположението на транслацията на иРНК. 


Изследователите открили, че иРНК успешно достига до сърдечните клетки

 

24 часа след инжектирането. Въпреки инжектирането в сърцето, най-високите нива на транслация на иРНК са открити в клетките на черния дроб и далака. 


Авторът на изследването д-р Клара Лабония от Университетския медицински център в Утрехт, Холандия каза:  


„Очаква се висока експресия в черния дроб, тъй като той метаболизира липидните наночастици. Въпреки това беше окуражаващо да се види, че има транслация на иРНК в сърдечната тъкан, което означава, че липидните наночастици могат да работят като системи за доставяне за терапия с иРНК.“ 


По думите й следващата стъпка от това изследване е да се тестват повече медикаментозни формулировки и да се избере тази, която най-ефективно се насочва към сърдечната тъкан. След това ще се прецени дали доставянето на иРНК на мишки с исхемични сърца има някакъв терапевтичен ефект. 

 

По статията работи Бойко Бонев

Коментари