Публикация

Световен ден за борба със СПИН

Днес е Световният ден за борба със СПИН. Отбелязва се от 1988 г.


С вируса на ХИВ живеят над 33 милиона души по света. От тях над 5 милиона са млади хора на възраст между 15 и 24 години, над 2 милиона са деца.

В България са регистрирани 1252 случая. Реалният брой на инфектираните хора обаче е около 4000. Само от началото на тази година новозаразените с ХИВ инфекция са 143 души.

По повод 1 декември в редица градове ще се извършват безплатни и анонимни консултации и изследвания. Инициативата е част от Националната антиСПИН кампанията, организирана от Министерството на здравеопазването и програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.

Нейното мото е „Презерватирай се”, като основната й цел е да допринесе за намаляване на новите случаи на инфектиране и подобряване на качеството на живот на хората с ХИВ.
В София всеки, който желае, може да провери своя ХИВ статус анонимно и безплатно в подлеза пред СУ „Св. Климент Охридски”, където ще има подвижен кабинет.

В 16:00 часа доброволци на Българския Червен кръст ще тръгнат от площада пред Народния театър "Иван Вазов" на шествие, което ще стигне до подлеза на метростанция "Софийски университет". На минувачите ще се раздават червени лентички - символ на борбата срещу СПИН, и презервативи - единственото надеждно средство за предпазване от ХИВ. Акцията ще продължи до 18:30 часа и ще завърши с изграждането на горяща панделка от свещи.


Коментари