Публикация

Д-р Марков: Ковид-19 ще стане ендемичен, но това не означава безопасен

Д-р Марков: Ковид-19 ще стане ендемичен, но това не означава безопасен

Ковид-19 вероятно в някакъв момент ще стане ендемичен. Означава, че един патоген се разпространява постоянно в популацията - нито нараства, нито намалява като брой заразени. Ендемичен не означава непременно безопасен. Маларията е ендемична в много части на Африка, а в света умират милиони от малария всяка година, заяви в "България сутрин" д-р Петър Марков - епидемиолог и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина.

 

Той припомни, че имунитетът срещу коронавирусите е нетраен и с времето отслабва. Това сред е причините хората, които са прекарали инфекцията или са ваксинирани, отново да се заразят след време.

 

"Добре е, че след развит имунитет рискът от тежко заболяване и смърт почти изчезва. Друга ключова причина имунитетът да е нетраен е, че вирусът е много изменчив и постепенно се научава да избягва антителата. На входа не бива разпознат от имунната система, но тя ни пази от тежко протичане и смърт", обясни д-р Марков пред Bulgaria ON AIR.

 

Според него е твърде рано да обявяваме край на пандемията, тъй като стотици милиони по света са активно заразени с вируса.

 

"Вирусът продължава да еволюира. Образуването на нови варианти е непредвидим процес за нас. Не знаем кога ще се появи нов вариант и какви ще са неговите свойства. Трябва да бъдем нащрек все още. Смекчаване на мерките към този момент е разбираемо. Ключово е да следим какво се случва. Проблем в България е, че никога не бяха въвеждани адекватни мерки в периоди, в които имахме много високо ниво на заразяване и заболеваемост", каза още епидемиологът.

Коментари