Публикация

Засега у нас няма случай на неизяснения хепатит при децата, пробата от Бургас е отрицателна

Засега у нас няма случай на неизяснения хепатит при децата, пробата от Бургас е отрицателна

Съмнителната проба, взета от дете Бургас, не отговаря на характеристиката на неизяснения остър хепатит, за който съобщават редица държави в Европа. Това заяви на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

 

"Не се касае за този случай на остър хепатит, за който следим в Европа и света. Но Националният център по заразни и паразитни болести остава на поста си. Очакваме нови проби и сме готови за етиологично изясняване на нови случаи." - каза проф. Христова

 

В случая с 4-годишното дете от Бургас става въпрос за лекостепенен хепатит, който временно и за много кратък период е засегнал черния дроб като това може да се дължи и на приемани в близкото минало медикаменти, обясни проф. Христова.

 

"По принцип трябва да се знае, че трябва да се търси засягане тежко на черния дроб, а не временно леко завишаване на показателите." - каза тя.

 

Проф. Христова изтъкна, че за превенция на вирусите е много важно спазването на добра лична хигиена, както и профилактичните дейности в детските градини, защото вирусите се предават с телесни течности.

 

"При неразположение, болки и сериозно завишени чернодробни показатели, обезателно трябва пробите да се изпращат за изследване при нас." - каза тя.

 

Mистериозният хепатит обхваща страните от Европа, както и САЩ и Израел. В Световен мащаб случаите вече са около 200.

Коментари