Публикация

Германски лекар: Не трябва да четем догматични проповеди на пушачите!

Германски лекар: Не трябва да четем догматични проповеди на пушачите!

По повод тазгодишния Световен ден на здравето проф. д-р Хайно Щьовер от Института за изследване на зависимости към Университета във Франкфурт отправи призив към политиците и здравната общественост в Германия за незабавни действия за намаляване на тютюнопушенето.

Днес е трудно да бъдем оптимисти. Въпреки усилията, приемането на по-строги закони и кампании за отказване от тютюнпушенето, процентът на пушачите в Германия остава почти 31% според резултатите от проучването DEBRA, финансирано от Федералното министерство на здравеопазването на Германия. Това означава, че кампаниите за отказ от пушене са неуспешни и очевидно посланията им не достигат до пушачите.“

 

Предвид тази ситуация Щьовер призова политици и терапевти по зависимости да преразгледат политиките в тази област. Кампаниите за отказване от пушене и забраните за пушене маргинализират пушачите все повече. Той твърди, че тече процес на социална изолация, която той нарича „остракизъм“. „Просто спри да пушиш“ е мантрата, която пушачите в Германия постоянно слушат, посочва той. Въпреки това, много малко хора успяват да откажат цигарите. Щьовер допълва: „По-лесно е да се говори, отколкото да се направи“.

 

От проучванията, свързани със зависимостите знаем, че трябва първо да се отнесем сериозно към пушачите и да разберем тяхната зависимост, а едва след това можем наистина да им помогнем. Това преди всичко означава да не им „четем“ догматични проповеди за това как трябва веднага да се откажат от никотина.

 

Трябва да се обясни, че най-вредното нещо при пушене са токсичните вещества,

образувани в дима при процеса на горене.

 

А в днешно време вече има никотинови изделия без горене, които дават възможност за употреба на никотин със силно намален риск, като например електронните цигари, нагреваемите тютюневи изделия и никотинови пликчета за орално употреба. Преминаването на тези продукти не само помага на пушачите веднага да намалят количеството вредни вещества, които поемат, но и постепенно да спрат напълно употребата на тютюн.“

Англия и Швеция вече са включили тези алтернативи в стратегиите си за подобряване на общественото здраве и отбелязват успех. И ние трябва да приложим всички методи и средства, с които ще намалим броя на смъртните случаи, дължащи се на пушенето, които са 127 000 годишно,“ призовава изследователят на зависимости.

 

За Института за изследване на зависимости (ISFF)

Институтът за изследване на зависимости към Университета за приложни науки във Франкфурт е основан през 1997 г. от проф. Фолкер Хапел, проф. Дитер Хенкел и проф. д-р Имгард Фогт. Той си поставя за цел да изследва различните прояви на зависимости, както и проблемите и аспектите, свързани тях. Институтът насърчава изграждането на интердисциплинарни връзки и сътрудничеството между партньори на регионално, национално, европейско и международно равнище. Той интегрира изследователските процеси и резултатите от тях в преподавателската дейност.

 

Проф. д-р Хайно Щьовер е професор в Катедра 4 – Социална политика и здраве (с фокус върху изследване на зависимостите с помощта на социалните науки) на Университета за приложни науки във Франкфурт от лятото на 2009 г. , а от 1 септември 2009 г. заема длъжността управляващ директор на ISFF.

 

Оригиналната лекция е на: проф. д-р Хайно Щьовер - Институт за изследване на зависимости и социалните науки, разпространява се чрез news aktuell

Източник: https://www.presseportal.de/pm/136903/5191004

 

 

Коментари