Публикация

Проф. Аргирова: Не бива да отпада възможността джипитата да назначават PCR

Проф. Аргирова: Не бива да отпада възможността джипитата да назначават PCR

Отпадането на възможността личните лекари да назначават PCR тестове срещу COVID-19 не е добро решене. Това каза председателят на Българското научно дружество по клинична вирусология и съветник на премиера Кирил Петков проф. Радка Аргирова. По време на дискусията за журналисти „COVID-19 – предизвикателства остават“ тя отбеляза, че справянето с пандемията все още остава голямо предизвикателство, а последиците от нея ще присъстват още дълго време в живота на хората.

 

Проф. Аргирова също така зави, че вече има идея за механизмите, по които новите лекарства срещу COVID могат да бъдат предоставяни на пациентите в извънболничната помощ. Тя каза, че се подготвя текст по този въпрос, според който препаратите ще бъдат предоставени на личните лекари, като изписването им ще става по ясни правила и доказателства за налична инфекция. Ще се обръща специално внимание и на очаквания ефект от тяхното прилагане.

 

Специалистът призова за повишено внимание от страна на лекари и пациенти към пандемичната обстановка. По думите й разпространението на вируса се улеснява от това, че все още няма цялостна ваксинация. Това води и до създаването на нови мутации. Анализ показва, че мутациите на COVID-19 "алфа", "бета" и "гама" имат общи антигенни секвенции, докато при "Омикрон" има по-голяма разлика и много по-слаби патологични изменения при протичане на болестта. В момента има разпространение на субвариант на "Омикрон".

 

Според статистиката 1.2 млн. души са били инфектирани с коронавирус в България, като 38 000 са смъртните случаи до момента. Проф. Аргирова отбеляза, че у нас имунизацията е на много ниско ниво. Според нея хората не биват да се страхуват от миокардити и тромбоцитози след поставяне на ваксината.

Коментари

Разбира се, че не беше правилно от медицинска гледна точка, явно надделяха финансовите интереси и пиар ползите. И сега имаме доста болни, но те остават нерегистрирани и макар те да остават у дома (с Дг. ОВИ) то контактните им няма как да ограничим да ходят на работа или по магазините.