Публикация

Акад. Миланов: Разпознаването на дистонията е предизвикателство

Акад. Миланов: Разпознаването на дистонията е предизвикателство

Пациентите, които изпитват неволеви мускулни спазми, трябва да се обърнат към невролог. Подобни симптоми може да са причинени от заболяването дистония. Това каза Акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н. - председател на Българското дружество по неврология и директор на Университетската болница по неврология и психиатрия "Свети Наум".

 

По време на кръгла маса на тема „Да разпознаем дистонията“ акад. Миланов отбеляза, че диагностиката на заболяването от лекарите от първичната извънболнична помощ е предизвикателство. Причините за него могат да бъдат различни – то може да е генетично , но също така да е причинено от травми, лекарства, мозъчни увреждания или други неврологични заболявания. Необходимо е да се разпознае дали става въпрос за фокална дистония, тоест дистония на част от тялото или генерализирана дистония - на цялото тяло.

 

„Интересно е, че някои дистонии могат да изчезнат за няколко години и след това се появяват отново“, отбеляза Акад. Миланов, като добави, че това неврологично разстройство на движението се лекува с инжекции с ботулинов токсин.

 

Точният брой на пациентите с дистония в България не е известен, тъй като не съществуват мащабни епидемиологични изследвания проведени в страната. Можем обаче да направим изводи от данни от чужбина, където числата варират от 100 пациенти на милион души население до 2000 пациенти на милион души население, каза Акад. Миланов. Има данни, например, че в Обединеното кралство приблизително 70 000 души са със заболяването дистония, от които около 8 000 са деца.

 

Седмицата на осведомеността за дистонията се провежда в рамките на целия Европейски съюз, всяка година от 4 до 11 май. Това е седмица, посветена на повишаване на осведомеността относно заболяването, неврологично хиперкинетично двигателно разстройство. Тази година, за първи път и в България се включваме в тази европейска инициатива под наименованието „Да разпознаем дистонията“.

Коментари

Напълно подкрепям.