Публикация

Ендопротезиране на тазобедрена става (ВИДЕО)

Ендопротезирането е хирургична интервенция –  прави се, когато собствената става е увредена или износена и се налага подмяната й с нова изкуствена. Най-често обхваща тазобедрената или колянната става. Операцията се препоръчва при напреднало заболяване с разрушаване на ставата, когато болките са системни и пациентът не може да се движи пълноценно. 

 

Във видеото е показано ендопротезиране на лява тазобедрена става. Екипът на Клиниката е специализиран в лечението на фрактури на горния, долния крайник, гръбнака, хирургия на ръка и ходилото. Немалка част от работата е свързана с първично и ревизионно ендопротезиране на големите стави.

 

При пациента във видеото предоперативното планиране е за безциментна ендопротеза, безциментен тип на фиксация - т.нар. механична става. Достъпите, които се използват в нашата практика, са предностраничен и страничен или достъп на Рьотингер или модифициран достъп на Хардинг. Предоперативното планиране прецизира избора на достъп по време на самата интервенция. Целта е травмата от самата операция за пациента, както и кръвозагубата да са минимални.

 

 

Д-р Александър Илиев, Началник на II oтделение към Клиника по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Св. Анна“, София

Коментари