Публикация

Честит ден на сестринството

Честит ден на сестринството

СКЪПИ КОЛЕГИ,

 

От името на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и лично от мое име Ви поздравявам с Международния ден на сестринството - 12 май. У нас на този ден от 2005 година празнуват всички професионалисти по здравни грижи -медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, лекарските асистенти, медицинските и рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите.

Скъпи колеги, всички Вие имате незаменима роля в дейността на медицинските екипи, призвани да осъществяват диагностика, лечение и здравни грижи. Всички Вие вървите достойно по своя труден и отговорен професионален път в името на грижата за човешкия живот. Всички Вие полагахте неимоверни усилия за справяне в кризисните ситуации от последните две пандемични години. Вие защитихте честта на професиите си и заслужихте признанието и благодарността на обществото за Вашия висок професионализъм и всеотдайност, за стремежа Ви да придобивате нови знания и умения.

 

Нека днес си спомним и да помълчим, за да почетем паметта на тези медицински специалисти, които, работейки смело и всеотдайно, се разболяха от коронавирусна инфекция и загубиха живота си. Всички те оставиха незаличима диря в сърцата на своите пациенти и колеги!

 

Тази година Международният съвет на медицинските сестри (ICN) излезе с мотото: Гласът на медицинските сестри призовава: инвестирайте в здравните грижи и зачитайте правата за осигуряване на глобално здраве.“

 

Вярваме, че медицинските сестри и останалите специалисти по здравни грижи ще бъдат успешни посланици за постигане на здравословен начин на живот сред хората от всички възрасти. Изпитанията и трудностите на времето, в което живеем, изискват осъзнато отношение и спазване на основните правила за здравна профилактика, както и стремеж за подобряване на физическото и духовното здраве. Затова днес ние заявяваме:

 

"С МИЛОСЪРДИЕ, ПРОСВЕТА И ЗДРАВНИ ГРИЖИ ЩЕ ПОДОБРИМ ЗДРАВЕТО НА НАЦИЯТА". Ние, професионалистите по здравни грижи демонстрираме своята увереност, че нашият глас води към промяна, към по-добро бъдеще за нашите професии, с ясното съзнание, че здравето е основно човешко право и ние сме ключов фактор за неговото запазване. Днес ние празнуваме нашето желание и решение за промяна. Промяната започва от нас. След дълги години на несигурност и пренебрежително отношение към нас, ние отново заявяваме, че повече така не може.

 

Отдавайки почит към основателката на професионалното сестринство Флоранс Найтингейл, както и към великите българки, посветили живота си на благородната професия, ние осъзнаваме своята сила и смело ще осъществим промяната. Ще започнем от себе си, ще се учим и усъвършенстваме непрекъснато, ще бъдем активни при вземане на решения в лечебните заведения, ще бъдем морална опора на нашите пациенти и ще работим все по-добре. Ние доказахме своята устойчивост през време на необмислени реформи. Четвърт век организационен опит ни дава самочувствие на хора, които знаят какво искат и как да го постигнат.

 

Надяваме се, че най-после нашият глас ще бъде чут. Но за да постигнем успех, ние трябва да сме убедени, че имаме сили за това и наистина го искаме. Ние трябва сами да създаваме възможности и да ги преследваме. Ние сме длъжни да разширим хоризонта пред себе си, да поемаме рискове и да печелим, дори с цената на много усилия, знания и опит. Ние не трябва да се страхуваме от слабостите си, а да се учим от тях.

Успехът е пътешествие, а не крайна точка и удоволствието е да извървим заедно този път – да помним откъде сме тръгнали, да не забравяме дори малките неща, които сме постигнали и да се стремим да се усъвършенстваме непрекъснато.

 

Една китайска поговорка казва: „Не можем да променим вятъра, но можем да настроим платната“. Това е, което времето ни предлага днес – да бъдем себе си, да бъдем по-смели и да поискаме грижа и за себе си, за да се грижим за останалите.

Скъпи приятели, Честит професионален празник!

 

Бъдете здрави и успешни!

 

С уважение:

Милка Василева,

Председател на УС на БАПЗГ

12.05.2022 г., гр. София

Коментари