Публикация

Отбелязваме Международния ден на сестринството! Честит празник!

Отбелязваме Международния ден на сестринството! Честит празник!

12 май е Международният ден на сестринството. На тази дата през 1820 г. е родена Флорънс Найтингейл, смятана за основоположник на модерното сестринство и основател на първото училище за медицински сестри.

У нас този ден се отбелязва от 2005 г.

Празнуват медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, лекарските асистенти, медицинските и рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите.


Тази година Международният съвет на медицинските сестри (ICN) излезе с мотото: Гласът на медицинските сестри призовава: инвестирайте в здравните грижи и зачитайте правата за осигуряване на глобално здраве.“

„Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания”. С тези думи и с личния си пример Флорънс Найтингейл полага основите на професията „Медицинска сестра“ и остава завинаги в историята на световното здравеопазване. Вярвам, че те са верую на всеки, посветил професионалния си път на грижата за здравето на хората“, отбелязва  министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в поздравителния адрес.

„(..) на 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството. Почитаме милосърдието, съпричастността, благородството – качества, които всички вие – българските медицински сестри, безспорно притежавате. Доказвате го всеки ден, а през последните две години на пандемия от COVID-19 се уверихме, че за вас сестринството е не просто професия, то е начин на живот. В това време на безброй неизвестни, за да гарантирате на обществото ни качествена, навременна и компетентна медицинска грижа, вие не само не абдикирахте от задълженията си, а дадохте най-доброто от себе си. Пандемията осветли вашия опит, вещина и мъдрост, които са ключови за преодоляване на всяко здравно предизвикателство, и ни припомни, че без тях сме загубени. С усилията, които полагахте ежечасно, с високия си професионализъм и неизменната подкрепа, която оказвахте на лекарите,

вие помогнахте животът на хиляди български граждани да бъде спасен

Няма критерии, по които да бъдат измерени саможертвите, които много от вас направиха в този изключително труден за българското здравеопазване момент. Заради тази всеотдайност и заради готовността ви да продължите да помагате, в която съм убедена, ви изказвам искреното си признание.


(…) Стремим се посредством всички законови механизми да ви гарантираме достойни възнаграждения, които да ви носят удовлетворение всеки ден. Сигурна съм, че работейки заедно в духа на конструктивния диалог и взаимната воля, ще успеем да постигнем тези цели и съм убедена, че това ще се случи скоро. Приемете моите поздравления по повод професионалния ви празник. Бъдете здрави и следвайте примера на новаторката Флорънс Найтингейл!“, допълва проф. Сербезова.


Днешният 12 май ни дава повод да кажем за пореден път „Благодаря“ на професионалистите по здравни грижи, да се поклоним пред тяхната всеотдайност и дух!


Ние от екипа на CredoWeb им желаем здраве, удовлетвореност и много щастие!


Честит празник!

Коментари