Публикация

Откриха нов начин за регулиране на кръвната захар

Откриха нов начин за регулиране на кръвната захар

Инсулинът, произвеждан в панкреаса, се счита за основно средство за лечение на състояния, характеризиращи се с висока кръвна захар, като диабет. Учените от Салк Институт в Санд Диего, Калифорния са открили молекула, произведена в мастната тъкан, която, подобно на инсулина, също силно и бързо регулира кръвната захар. Тяхното откритие може да доведе до разработването на нови терапии за лечение на диабет и по-специално при хора, които страдат от инсулинова резистентност.  


Проучването, публикувано в Cell Metabolism на 4 януари 2022 г., показва, че хормон, наречен FGF1, регулира кръвната глюкоза чрез инхибиране на разграждането на мазнините (липолиза). Подобно на инсулина, FGF1 контролира кръвната глюкоза чрез инхибиране на липолизата, но двата хормона го правят по различни начини. 


Лабораторните изследвания  показа, че инжектирането на FGF1 драстично понижава кръвната захар при мишки и че хроничното лечение с FGF1 облекчава инсулиновата резистентност. Екипът изследва механизмите зад тези явления и как те са свързани.  
FGF1 потиска липолизата и същевременно регулира производството на глюкоза в черния дроб, както го прави инсулинът. Тези прилики са накарали учените да се замислят дали FGF1 и инсулинът използват едни и същи комуникационни пътища за регулиране на кръвната глюкоза. 


Преди началото на проучването вече е било известно, че инсулинът потиска липолизата чрез PDE3B - ензим, който инициира сигнален път. Ето защо екипът тества пълен набор от подобни ензими, като PDE3B е начело в списъка им. В следствие откриват, че FGF1 използва различен път - PDE4. 

 


Изследването е подкрепено от Националните институти по здравеопазване, фондация Nomis, March of Dimes, Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG), Холандската организация за научни изследвания, Европейската фондация за изследване на диабета и Швейцарската национална научна фондация. 

 

По публикацията работи: Бойко Бонев

Коментари