Публикация

Държавата ще плаща осигуровките на бягащите от войната 3 месеца

Държавата ще плаща осигуровките на бягащите от войната 3 месеца

Здравните осигуровки на бягащите от войната украинци ще струват на държавата близо 49 милиона лева. Това съобщиха за "По света и у нас" от здравното министерство.

 

По предварителни сметки здравната грижа за потърсилите закрила у нас до края на тази година ще струва 38,5 милиона лева. А за първите два месеца на 2023 година ще са необходими още 10 милиона лева.

 

До момента в България са влезли близо 260 000 украински граждани. Над 103 000 са останали у нас и са регистрирани за временна закрила.

 

Така те автоматично придобиват здравноосигурителни права. Срокът, в който държавата ще плаща осигуровките на деца и пенсионери, е една година. А хората в трудоспособна възраст са осигурени от държавата за 3 месеца.

 

След 26 април личните лекари получиха право да записват в пациентските си листи бягащите от войната, които са потърсили временна закрила. Доктор Христов вече има над 20 пациенти от Украйна. Всички са с изрядни документи.

 

"Като здравноосигурени в системата на НАП излизат не повече от една трета. Тези хора реално са извън системата на здравното осигуряване и нищо не може да се направи извън Спешна помощ", заяви д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар.

 

От здравното министерство обясняват, че бягащите от войната се считат за здравноосигурени от датата на получаване на временна закрила. Държавната агенция за бежанците подава информация за тях в приходната агенция. Колко време отнема процедурата обаче не стана ясно. А някои от бежанците все още не знаят, че здравната ни система вече е достъпна за тях.

 

"На бежанците се представя списък с болници, които ни приемат и ни предоставят безплатна помощ", споделя Виктория Оленич.

 

Виктория е у нас от месец и половина. Преди няколко дни е започнала работа като сервитьорка и на практика сама ще плаща здравните си осигуровки. 15-годишният ѝ син е осигурен за сметка на държавата поне до 26 април следващата година.

 

"Засега планирам до края на лятото да остана да работя и се надявам дотогава всичко да се реши благополучно", коментира Виктория Оленич.

 

Олеся придружава дъщеря си да запише официално наскоро роденото ѝ внуче при личния лекар, който го преглеждал доброволно.

 

"Малко трудно е да се намери личен лекар, защото по принцип лекарите са заети", разказва Олеся Кацарова.

 

Дъщерята на Олеся също се е записала при семеен лекар, но още не е наясно колко време ще е здравноосигурена.

 

"Не знам до колко време може по майчинство. Ще действаме по обстоятелства", заяви Олеся Кацарова.

 

От здравното министерство обясниха, че и в тези случаи държавата плаща осигуровки 3 месеца. Медиците, които са лекували бягащите от войната преди да влязат в сила промените, които уреждат здравните им права, не знаят дали държавата ще покрие разходите им.

 

"Надявам се системата да е достатъчно гъвкава. Така, че да се заплати тази дейност със задна дата. Защото хората имат нужда от здравна грижа сега в момента и ние сме им я осигурили", каза още д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар.

 

Разходите на лекари и болници за лечение на бежанците от Украйна ще бъдат покрити с трансфер от здравното министерство към здравната каса.

Коментари