Публикация

В Световния ден за борба с хипертонията – безплатни прегледи във ВМА

В Световния ден за борба с хипертонията – безплатни прегледи във ВМА

Военномедицинска академия (ВМА) ще се включи в националната здравна кампания „Измерване, което спасява живот. Твоя.”, организирана от Българската лига по хипертония във връзка със Световния ден за борба с хипертонията.

 

На 17.05.2022 г. (вторник), от 10:00 до 16:00 часа, в специално изградена конструкция пред Поликлиниката на ВМА ще бъдат извършвани безплатни консултации от специалисти-кардиолози.

Не се изисква предварително записване или направление от личен лекар

Целта на инициативата е да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане.

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света

Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.


По данни на НСИ – проведено европейско здравно проучване за периода 2008 – 2017 г., заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, както и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст – 45 – 65 г., т.е. подмладяване на болестта.
В рамките на кампанията хората ще бъдат информирани за рисковете от хипертонията, като получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. Ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт.

 

Коментари

г-н Илия Илиев
19 май 2022 22:27

Аз съм 49 годишен Старозагорец,който с учудване констатира,че в 170 000 хиляден областен град,като Стара Загора,да бъдеш прегледан от лекар-кардиолог в текущата седмица и дори месец е НЕВЪЗМОЖНО!
В града ни има медицински университет,а лекарите -кардиолози записват за прегледи едва за следващия месец.
Преглед дори срещу заплащане-който няма да е към НЗОК също неможе да се намери лекар-кардиолог ,който да го проведе!
Така,че ако Ви се налага спешен преглед,трябва да пътувате до Пловдив или София за консултации при кардиолог.
Моля,разрешете проблемът в полза на кардио-болните Старазагорци!
Благодаря за вниманието!