Публикация

Доц. Найденов: Хипертонията не бива да се подценява

Доц. Найденов: Хипертонията не бива да се подценява

Артериалната хипертония се подценява, защото е безсимптомно заболяване за дълъг период от време. Когато пациентите получат оплаквания, те са инвалидизиращи, често и смъртоносни. Хипертонията се контролира, а не се лекува. Не трябва да се предприема самолечение. Това заяви в "Денят започва" по БНТ доц. Стефан Найденов, кардиолог в Александровска болница.

 

По думите му при почти 40 процента от пациентите заболяването се открива случайно.

 

"Едва 15% разбират, че имат заболяването от някакви оплаквания. След 40-годишна възраст почти всеки втори развива артериална хипертония. 9 от 10 човека стават хипертоници до края на живота си. Може да има генетично предразположение", допълни доц. Стефан Найденов.

 

Според него заболяването е свързано с начина на живот - намалената физическа активност, затлъстяването, нездравословният хранителен режим.

 

"Не е необходимо да си мерим кръвното всеки ден. Трябва да се намали консумацията на сол", каза още доц. Стефан Найденов.

Коментари

доценте  докторите кардиолози тази тема я знаят отдавна 

Петър  Галев
18 май 2022 11:50

Кардиолозите знаят, но, за съжаление, широката общественост неглижира хипертонията, драги д-р Читаков. Така че, има нужда още и още да се обяснява!