Публикация

Световната лига по хипертония награди 9 български деца от столично училище

Световната лига по хипертония награди 9 български деца от столично училище

За Световния ден на хипертонията кардиологът доц. Красимира Христова, член на борда на директорите на Световната лига по хипертония и директор на регионалния офис за Източна Европа, лично награди ученици от 69 СУ „Димитър Маринов“ в кв. Дружба-1 в София.

 

Малчуганите получиха дипломи за участието си в годишната програма за детско изкуство на лигата. Децата са на възраст 8 г. и се включиха в конкурса с рисунки на тема - здравословния начин на живот чрез превенция на хипертония, инсулт и сърдечно-съдови заболявания. Рисунките изобразяват поддържане на здравословно кръвно налягане, включително физическа активност, по-малко време пред екрана и здравословна диета с плодове, зеленчуци и зърнени храни.

 

„За мен е гордост , че за трета поредна година български деца се включват с ентусиазъм в инициативата на Световната лига по хипертония да създаваме здравни навици и култура сред подрастващите, заедно с деца от цял свят. Артериалната хипертония е социално значимо заболяване и за превенцията му са необходими усилията на цялото общество. Възпитаването на навици за здравословен живот, хранене и спорт е само началото, което децата изобразяват в своите рисунки.“, каза доц. Красимира Христова, която е и основател на Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията.

Програмата Children's Art Program за детско изкуство на Световната лига по хипертония има за цел да осигури по-голяма осведоменост за заболяването артериална хипертония сред младите. Да ги информира за ролята на превенцията, своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане.

 

Статистиката по света и у нас показва подмладяване на хипертонията, данни сочат, че се отключва при все по-млади пациенти между 35 и 40 г. Сред основните рискове фактори за развитие на високо артериално налягане са тютюнопушенето, стресът, наднорменото тегло, високата кръвна захар и алкохолът.

 

Учениците от столичното училище получиха подаръци и специален сертификат с надпис „Награда Едуард Рочела за отлични постижения в изкуството за информираност за хипертонията“.

 

Световната лига по хипертония е неправителствена организация с нестопанска цел, предимно от доброволци, посветени на превенцията и контрола на хипертонията в световен мащаб. Темата на Световния ден на хипертонията за 2022 е „Измерете точно кръвното си налягане, контролирайте го, живейте по-дълго“.

Коментари