Публикация

Какви са новостите в алергологията?

Какви са новостите в алергологията?

От 12 до 15 май в Слънчев бряг се проведе VIII Национален конгрес по алергология с научна конференция и отчетно-изборно събрание. Участниците и гостите на форума тази година са 178, като едва 1/3 имат онлайн присъствие. Лекторите алерголози, пулмолози, кардиолози представиха в научната конференция нови терапии, лечение и клинична практика при редица алергологични заболявания. 

 

В рамките на форума Българското дружество по алергология (БДА) проведе съвместна научна сесия с Българското дружество по белодробни болести (БДББ). Председателят на БДББ, доц. Владимир Ходжев изнесе презентация на тема: „Астма. От фенотип към еднотип - кратък исторически преглед“. В нея той проследи промените в разбирането за бронхиалната астма във вековете и особено през последните години, които значително промениха представите ни.

 

Проф. Ваня Юрукова говори за хипресензитивните пневмонити, за които има нова класификация и обещаващо лечение.

 

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог, член на БДББ и заместник-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, се включи с презентация „Бариерна (дис)функция на респираторния епител”. Той представи нова хипотеза, много популярна в момента, която за първи път поставя въздействието на променените фактори на околната среда върху епитела на дихателните пътища, кожата и стомашно-чревния тракт в центъра на възникването на голяма част от алергичните и автоимунни болести, но също така и на голяма част от възпалителните болести на стомашно-чревния тракт и на нервната система като болестите от аутистичния спектър, болест на Паркинсон и Алцхаймер. Според нея замърсяването на въздуха, консервантите и емулгаторите в храната, детергентите, използвани в домакинството водят до увреждане на епитела, а неговото увреждане на свой ред води до нарушаване на бариерната му функция, промяна и дислокация на нормалния микробиом и навлизанено им в организма. Тези промени стартират възпалителния отговор от страна на имунната система.

 

Председателят на Българското дружество по алергология (БДА) проф. д-р Мария Стаевска проведе разговор с доц. Владимир Ходжев, по повод лечението на бронхиалната астма, болест с много голямо социално значение. В България грижата за пациентите с астма е специализирана и е реимбурсирана, затова у нас смъртността при това заболяване е много ниска. Има обаче проблеми на ниво НЗОК, критериите за лечение на тежка астма с биологични препарати са по-рестриктивни в сравнение с други държави по света.

 

„Двете гилдии на алерголозите и пулмолозите, правим усилия в момента да разширим критериите. За момента с малък ресурс лекарите дават много добра грижа за пациента. За сравнение с Великобритания – ресурсът там е много по-голям, но и смъртността е по-голяма“, каза професор Стаевска.

 

Прегледът на астматици в България е на цена 24 лева, вероятно за фризьор или маникюр пациентите плащат доста повече. За диспансерното наблюдение на астматиците, обаче НЗОК заплаща 13 лева.  У нас в тази цената  задължително е включена и спирометрията, изследване, което дава информация на лекаря за функционалния капацитет на белите дробове, за количеството въздух, което преминава през белия дроб и при вдишване и издишване. Във всички други страни това е отделна дейност, която има отделно финансиране.

 

Спирометрията не се реимбурсира допълнително от здравната каса, а това е „престъпление спрямо българските алерголози и пулмолози“ каза и д-р Александър Симидчиев и обясни, че всички консумативи и провеждането на изследването са за сметка на лекарите. Той потвърди съществуването на общия проблем при специалистите пулмолози и алерголози и припомни, че НЗОК и БЛС са уведомени още преди 2 години в началото на ковид пандемията. Белодробните болести не са национален здравен приоритет, както преди години държавата е постъпила с туберкулозата. Днес в условията на ковид, който прониква в белия дроб, уврежда го и след това започва да уврежда всички останали органи

 

„Ние трябва да се справим с това предизвикателство. За 30 годишната ми практика в рамките на една година  не съм виждал толкова тежки пневмонии. И ако искаме добра грижа за нашите пациенти, то трябва да се погрижим и за лекарите“, каза д-р Симидчиев.

 

Българското дружество по алерголоия (БДА) и Българското дружество по белодробни болести (БДББ) ще излязат с общо становище с аргументация за спирометрията и отделното й реимбурсиране като се изведе като високо – специализирна дейност.. Становището ще бъде изпратено най-напред до Българския лекарски съюз, а след това и до Националната здравноосигурителна каса.

 

Проф. д-р Мария Стаевска бе преизбрана за председател на Българското дружество по алерголоия (БДА) с пълно единодушие по време на отчетно-изборното събрание в рамките на VIII Национален конгрес по алергология.

Коментари