Публикация

СЗО алармира за случаи на маймунска шарка във Великобритания

СЗО алармира за случаи на маймунска шарка във Великобритания

Няколко случаи на маймунска шарка са регистрирани във Великобритания. За това съобщава Световната здравна организация. Според информацията на 13 май 2022 Обединеното кралство е регистрирало два лабораторно потвърдени и един вероятен случай на маймунска шарка при семейство. Заразените са развили обриви и са приети в болница в Лондон. На 15 май СЗО е уведомена за още четири случая на инфекцията. Медиите съобщават и за заразени хора в Испания и Португалия.

 

Все още не е потвърден източникът на инфекцията във Великобритания. Въз основа на наличната в момента информация изглежда, че тя е била локално придобита в Обединеното кралство. Степента на предаване не е ясна на този етап.

 

Маймунската шарка е силватична зооноза, която принадлежи към семейството на ортопоксвирусите, като инфекциите обикновено се срещат в гористи части на Централна и Западна Африка. Животинският резервоар остава неизвестен, въпреки че вероятно е сред гризачите. Контактът с живи и мъртви животни чрез лов и консумация на дивеч са известни рискови фактори.

 

Маймунската шарка може да се предаде по капков път и при

 

контакт със заразени кожни лезии или замърсени материали

 

Инкубационният период обикновено е от 6 до 13 дни, но може да варира от 5 до 21 дни. Заболяването често преминава самоограничаващо се със симптоми, които обикновено отзвучават спонтанно в рамките на 14 до 21 дни. Симптомите могат да бъдат леки или тежки, а лезиите могат да бъдат много сърбящи или болезнени.  

 

Документирано е, че коефициентът на смъртност при западноафриканския клад (клон) е около 1%, докато за клада в басейна на Конго тя може да достигне 10%. По-леките случаи на маймунска шарка могат да останат неоткрити и представляват риск от предаване от човек на човек.

 

В исторически план е доказано, че ваксинацията срещу едра шарка предпазва от маймунска шарка.

 

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари