Публикация

Парламентът прие отчет за дейността на НЗОК за 2009 г.

С 85 гласа „за”, 13 „против” и 15 „въздържал се” парламентът прие отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2009 г.


От опозицията възразиха срещу това, че отчетът за дейностите на касата не се обсъжда заедно с отчета за изпълнението на бюджета. Председателят на парламента Цецка Цачева обаче изтъкна, че досега парламентарната практика винаги е била такава.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов каза, че отчетът за дейността на НЗОК е важен, тъй като трябва на базата на задълбочен анализ да се взимат управленски решения. Той коментира, че от НЗОК изтичат нерегламентирано средства. Също така от касата се източвали средства на базата на завишени хоспитализации и т.н.

Къде изчезнаха 140 млн. лв. от оперативния резерв на НЗОК за миналата година, попита от парламентарната трибуна Мая Манолова от „Коалиция за България”. Тя добави, че от касата са били пренасочени без основание милиони левове.

Изчезнали пари от здравната каса няма. Всичко е отчетено, заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса Нели Нешева. Тя добави, че когато парите са в оперативния резерв и останат, те са в излишъка на касата, който е част от консолидирания бюджет на държавата, предаде БТА.

От думите на Нешева стана ясно още, че Тройната коалиция е пожелала да вкара част от резерва на бюджета на касата през 2008 г. в излишъка и това е станало през закон. Ето защо според нея тези въпроси трябва да бъдат насочени към този, който го е направил.
Запитана дали тези пари все пак не трябва да се използват за здравеопазване, тя каза: Вижте, аз не съм камикадзе. Нали си представяте, че ако имам парите, ще ми е много хубаво да ви казвам – да, така е; имам ги. Искам да ви се усмихвам и да ви говоря хубави неща. Да, редно е. Така е станало 2008 г. Аз тегля последствията и както виждате ви отговарям.

От здравната каса отчитат, че лечебните заведения за болнична помощ са започнали да работят на пълен работен ден с лекарите за дейности по клинични пътеки и така е преустановено движението на специалистите между различни лечебни заведения. Мярката е преустановила практиката едни и същи лекари да работят едновременно в няколко болнични и извънболнични лечебни заведения.

В доклада се отчита и подобряването на сътрудничеството с министерствата на здравеопазването, на финансите и на социалната политика, както и с НОИ, НАП, НСИ.

От януари до декември 2009 г. касата е направила 385 проверки на 177 болници. През първата половина на 2009 г. най-голям процент от нарушенията са свързани с неспазени индикации за хоспитализация, а след август на първа позиция излиза неспазването на диагностично-лечебния алгоритъм, стана ясно по време на представянето на отчета.

Коментари