Публикация

Изложба-живопис с творби на д-р Георги Загуров по повод 100 години от рождението му

Изложба-живопис с творби на д-р Георги Загуров по повод 100 години от рождението му

На 19.05.2022 г. в зала „Архиви“ на ул. „Московска“ № 5 бе открита изложба-живопис с творби на д-р Георги Загуров по повод стогодишнината от рождението на известния български патолог.

Д-р Загуров завършва медицина през 1951 г.

а през 1959 г. постъпва на работа в най-голямата болница за оказване на спешна помощ – „Пирогов“. От 1962 г. до 1982 г. той завежда патолого-анатомичното отделение в лечебното заведение. Защитава дисертация на тема „Значение на лимфните фоликули на апендикса за развитието на апендицита“, а по-късно и втора с темата „Термична травма“.


На откриването на изложбата сред приятели, колеги и семейството на именития български патолог, д-р Джема Грозданова, внучка на д-р Загуров, разказа, че дядо ѝ е рисувал през целия си живот, като за всички маслени платна не са използвани четки – творбите са направени директно с пръсти.


Доц. д-р Маргарита Каменова – доайен на Клиниката по обща и клинична патология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, сподели спомените си:

 

„Д-р Георги Загуров бе много добър патолог и изключителен специалист в диагностиката. Той внедри при нас много модерни за времето си методики. За първи път в България и то в „Пирогов“,

д-р Загуров изследва и доказва първия случай на ендемична нефропатия

което понятие е известно и като „Балканска нефропатия“. Беше много взискателен и трудолюбив. Днес разкриваме друг образ като художник на един прекрасен лекар, добър патолог и най-важното добър човек!“.

 

Коментари