Публикация

Епидемиолог за маймунската шарка: Контактът трябва да е близък и дълготраен

Епидемиолог за маймунската шарка: Контактът трябва да е близък и дълготраен

Контактът трябва да е близък и дълготраен, не е чак толкова лесен за заразяване вирусът. Има лечение, има препарат, който е одобрен от ЕМА за приложение срещу маймунска вариола, до една десета от заболелите ще умрат от тази инфекция. Протича по-тежко при неваксинираните срещу човешката вариола, така наречената едра шарка, да не я бъркат хората с варицела. Може да протече тежко, но може да протече и като самоограничаваща се инфекция, ваксинираните срещу едра шарка боледуват много по-леко. Това заяви в "Денят започва" епидемиологът д-р Християна Бацелова.

 

По думите ѝ заболяването е характерно за Африка.

 

"Доизяснява се връзката между случаите в Европа. Няма регистриран случай през годините в България. Заболяването не е непознато. Заразяването е по въздушно-капков механизъм, отделя се вирусът - издишан, изкашлян, изкихан, при говор. Могат да се заразят чаршафи, кърпи за миене на ръце и лице, за къпане", допълни д-р Християна Бацелова.

 

Тя уточни, че най-голям риск болните представляват за близките в дома си и за медицинския персонал.

 

Случаи на маймунска шарка са регистрирани във Франция, Германия, Великобритания и Белгия, съобщено беше и за заразен в Гърция.

Коментари