Публикация

Проф. Постаджиян: Хипертонията се среща при все по-млади хора

Проф. Постаджиян: Хипертонията се среща при все по-млади хора

76% от българите имат неконтролирана хипертония. Това показват последните данни на Българската лига по хипертония.

 

"Не съм убеден, че стигаме до 76%. Това, което със сигурност се наблюдава е, че ако преди говорихме, че честотата на повишеното артериално налягане е около 30-40%, понастоящем можем да кажем, че тя е между 40-50%. Много сме близо до състоянието, в което можем да кажем, че всеки втори българин има проблем с високото артериално налягане. Това е световен феномен, не се отчита само и единствено по нашите географски ширини", съобщи председателят на Българската лига по хипертония проф. Арман Постаджиян в "България сутрин".

 

Той добави, че също е световен феномен подмладяването на това заболяване. Според него това се дължи на комплекс от множество други неща и заради това, че животът ни е пълен със стресогенни фактори. Гостът препоръча след навършване на 30 години да знаем своите стойности на артериално налягане.

 

"Много често откриването на един проблем, като високото артериално налягане, е ключ за откриване на други неща, които са метаболитни. Българският мъж на възраст между 40-50 години има два пъти повече реализирани сърдечносъдови инциденти, отколкото неговият връстник в световен мащаб", коментира проф. Постаджиян пред Bulgaria ON AIR.

 

По думите му трябва да се научим, че профилактиката е ценност. Той изтъкна, че трябва да се положат много усилия хората да получат адекватно количество вярна информация. Гостът заяви, че профилактичните прегледи и обучението от ранна възраст са неща, в които държавата трябва да инвестира, ако желае да промени ситуацията 10 години напред.

 

Председателят на Българската лига по хипертония обърна внимание, че най-лошият контрол е при мъжете на възраст около 30-50 години, а заболяването се подмладява и трябва да се действа максимално рано.

 

"Изключително важно е здравословното хранене с редукция на приема на мазнини, въглехидрати, газирани напитки. Важен компонент е балансираната диета с повече плодове и зеленчуци. Също така редукцията на приема на сол. Но със сигурност движение, което е съобразено с навика и придружаващите заболявания, всеки може да го прави", подчерта проф. Постаджиян.

Коментари