Публикация

Чужди специалисти търсят опита на хирурзите от ВМА

Чужди специалисти търсят опита на хирурзите от ВМА

Интересни дискусии, положителни отзиви и желание за бъдещо партньорство от страна чуждестранни медици с Военномедицинска академия (ВМА) породи участието на проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия, в симпозиум за оперативно лечение на рак на панкреаса, който се проведе в периода 18 - 20 май 2022 г. в Букурещ, Румъния.

Проф. Владов бе гост-лектор на форума, организиран от хирурзи от централната военна болница в Румъния

която разполага с 12 филиала в цялата страна.


Неговата презентация бе посветена на съдовите резекции при лечение на рак на панкреаса, по желание на домакините, на които репутацията и успехите на хирурга от ВМА, отдавна са добре известни. От 2018 г той е почетен член на румънската Асоциация по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.


След теоретичната част,

в залата във Военния клуб беше осъществена видео трансмисия от жива хирургия на панкреаса

с интерактивното участие на проф. Владов, който бе в постоянна връзка с операторите, с които разменяха съвети и стандарти в хода на самата интервенция.


Домакините изразиха благодарност за отзивчивостта на ръководството на ВМА, както и на самия проф. Никола Владов за оказаната чест и споделения опит. Отзивите бяха изключително позитивни, като редица хирурзи изявиха желание за бъдеща колаборация с ВМА и Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия.

Постиженията на школата по хирургия на ВМА отдавна са известни и извън пределите на България

През 2018 г. в Академията бе изграден единствен по рода си в региона Международен референтен център за Югоизточна Европа, в който лекари имат възможността да усвоят всички иновативни техники, преминавайки курсове във водещите хирургични клиники на ВМА.

Коментари