Публикация

Проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент на 75-та сесия на Световната здравна асамблея

Проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент на 75-та сесия на Световната здравна асамблея

Здравният министър проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент от името на Европейския регион на 75-та сесия на Световната здравна асамблея, която се провежда в гр. Женева, Конфедерация Швейцария в периода 22 - 28 май 2022 г. Темата на Асамблеята тази година е „Здраве за мир, мир за здраве“. 

 

По време на първото пленарно заседание беше определен Комитет по акредитацията и бе приет дневният ред на Асамблеята от Общия комитет, в който министър Сербезова участва в качеството си на заместник-председател.

 

В рамките на Асамблеята министър Сербезова ще вземе участие в панелна дискусия, организирана от регионалните директори на регион Европа, Африка и Източно Средиземноморие на СЗО на тема: „Здраве за всички, независимо откъде идват“, посветена на здравето на бежанците и мигрантите.

 

По време на посещението си в Женева проф. Сербезова ще има възможност да се срещне с българи, работещи в системата на ООН и други международни организации.

 

Припомняме, че на всяка редовна сесия Асамблеята избира президент и петима вицепрезиденти – представители на 6-те региона на СЗО, които имат идентични правомощия и задължения като президента на асамблеята, когато го заместват.

 

Като върховен орган на СЗО Световната здравна асамблея определя здравните политики, взема крайните решения и ръководи финансовата политика на организацията. По време на сесиите се обсъждат докладите на Изпълнителния съвет. Също така се дават указания относно проблеми, за които може да се изискват по-нататъшни действия, изследвания или доклади.

 

Получаването на толкова висок пост в организацията е признание за приноса на България в търсенето на работещи решения в световната здравна политика и сигурност.

Коментари