Публикация

С 20 години е спаднала възрастта на оперираните от катаракта

С 20 години е спаднала възрастта на оперираните от катаракта

С 20 години е спаднала възрастта, при която се извършва операция за премахване на катаракта. Все по-често се оперират млади хора в трудоспособна възраст.


„В началото на моята практика, преди 30 години, оперирахме хора над 70 години и само в 3 до 5% от случаите поставяхме вътреочни лещи. Днес започваме да оперираме пациенти от 50 години нагоре и при над 90% от третираните за катаракта поставяме вътреочни лещи“, обяснява офталмологът д-р Веселин Даскалов.


Причината е, че успеваемостта на операцията значително се е повишила и лекарите не се притесняват да третират и млади пациенти, тъй като колкото по-начално е засягането на лещата, и то навреме се оперира, толкова по-добри са резултатите. Освен това съвременната медицина, заедно с премахването на лещата и поставянето на нова изкуствена вътреочна леща, може да коригира и диоптъра на окото.


„Затова при големи диоптри (плюсови – над плюс 4 диоптъра или минусови – над минус 8 - 10 диоптъра), когато лазерът за премахване на диоптрите би предизвикал различни усложнения, със смяната на старата и поставянето на подходяща, добре изчислена вътреочна леща ние можем да коригираме и диоптрите на пациента“, пояснява д-р Даскалов, който е един от водещите офталмолози в България. Процедурата е известна като refractive lens exchange – подмяна на лещата с цел смяна на диоптрите.

По статистика катарактата се среща в 1% от населението над 40-годишна възраст

и в 70% от населението над 70-годишна възраст. Лекарите отчитат, че в последните 30 години показанията за хирургично лечение на катаракта много са се персонализирали, затова не съвсем помътнели катаракти вече биват успешно оперирани.

„Преди не смеехме да оперираме хора, които са със зрение над 60%, докато сега третираме и такива, които са с 80-90% зрение, когато искаме да им променим диоптрите. Смяната на лещата вече не е възрастово обусловена“, убеден е д-р Веселин Даскалов.

Той пояснява, че средно на година в България се правят между 35 000 и 40 000 такива процедури.

Сред симптомите, които ни показват, че нещо с лещата на окото не е наред, са замъгляване на зрението, честа смяна на очилата

глождене, парене в очите. Сред много типичните оплаквания е също намалението на контрастната светлочувствителност. Също така симптом може да бъде наблюдаването на послеобрази – когато погледнем към луната вечерно време и видим няколко луни, насложени една след друга. Получаването на т.нар. фотооптични явления, при които около фаровете на колите се виждат едни ореоли, също са признак - или за промяна на диоптрите, или за наличие на катаракта.

Коментари

Многократните изображения не са само симптом за катаракта! Има още поне 4 възможности! които се изследват по определен начин! Операцията на Катаракта трябва да се избягва! Тъй като е тип инвалидизираща операция! Ограничаваща възможностите на човешкото око! Но това е и въпрос на баланс на плюсове и минуси. Но едва ли на човек би му коствало много да коригира хранителния си баланс и приема на храни съдържащи съответните микроелементи и промотори за да поддържа зрителния си орган в добро здраве! Той все пак трябва да му служи докато е жив! А риска от всяка операция си е риск! Как тя ще се отрази на вътреочния астигматичен баланс на окото към този момент не е известно! И едва ли скоро ще стане известно в предвид подхода на Офталмолозите! За това си има средства но масата от Офталмолози в България дори не е чувала за тях!  И как да е чувала след като в училище не им е споменавано нищо за тях! И в никоя държавна болница няма такава апаратура! А в частните където може и да я има не се ползва за такива цели!
Но! Това е България! Посредствена страна във всяко Отношение!  Изглежда начело с Офталмолозите.

Здравейте!Благодаря за новите факти при нарушения на очното зрение!С поздрав:Доктор Людмила Костова-Враца