Публикация

Проф. Христова: У нас няма случай на маймунска шарка

Проф. Христова: У нас няма случай на маймунска шарка

Нямаме дори и съмнителен случай на маймунска шарка в България. Знаем как да я установим. Има характерна клинична картина с обрива, който се появява след няколкодневна температура. Обривът е с пъпки, в които се оформя мехурче с бистра течност, тя става гнойна и се спуква, образува се коричка. Всичко това преминава до 3-4 седмици. Заболяването не е тежко, много леко протича при хората. Далеч е от вариолата, смъртността е много ниска - около 1%.

 

Това заяви в студиото на "България сутрин" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

 

Тя добави, че има над 100 случая в света и се касае за епидемичен взрив. Няма да се стигне до пандемия, тъй като става дума за предаване при много близък контакт между хората, предполага проф. Христова.

 

Директният контакт предполага такъв с телесни течности или с бельо или кърпи, ползвани от заразения човек, стана ясно още от думите ѝ пред Bulgaria ON AIR.

 

"Заболяване e от Африкa, от района на Конго. Винаги през годините е имало вносни случаи на маймунска шарка. Доста бързо се е самоограничавало. Сега се оказва, че имаме вторични огнища, които се разрастват. Твърде вероятно е заболяването да стигне до България и трябва да сме подготвени. Няма готови тестове, които може да се закупят. Ще разпространим инструкции за вземане и изпращане на материали", обясни директорът на НЦЗПБ.

 

Проф. Христова посочи, че заболяването се наблюдава предимно при млади мъже, обривът първо е в областта на гениталиите. Това не е полово предавано заболяване или само при хомосексуалистите, изтъкна тя.

 

"На 85% от заболяването са предпазени хората, които са прекарали едра шарка. Ваксината срещу едра шарка показва много висок процент на ефективност и със сигурност ще възпре сериозно протичане на заболяването", каза още проф. Христова.

 

Тя очаква епидемичният взрив да затихне сравнително бързо, но не изключва необходимостта от по-масова ваксинация, ако заболяването се разраства. Заболяването е самоограничаващо се, но е много важно поведението на хората - на заразения и на тези, с които той контактува.

Коментари