Публикация

Проф. Радка Аргирова: В началото на септември ще има нова вълна на коронавируса

Проф. Радка Аргирова: В началото на септември ще има нова вълна на коронавируса

В началото на септември ще има нова вълна на коронавируса, но няма да бъде толкова висока и страшна. Намираме се в опашката на пандемията, очаква се спокоен период. Това заяви в "Денят започва" по БНТ проф. Радка Аргирова, вирусолог, съветник на премиера по въпросите свързани с пандемията.

 

По думите ѝ не се прекратява наблюдаването на генетичното развитие на вируса и неговите варианти. Следи се какво става в Южна Африка с два нови варианта. У нас в момента доминира вариантът Омикрон, допълни проф. Аргирова.

 

Тя поясни, че вече са описани над 200 постковид синдрома, като всеки орган може да бъде засегнат.

 

"Между 10 и 12 процента се сблъскват с постковид синдрома. Най-новите медикаменти скоро ще бъдат у нас, до края на лятото. Към групата на лекарствата има един нов медикамент, който на практика е ваксина за лицата, които не очакваме да развият антитела след ваксинация - лица с особено тежки заболявания. Те са почти 2000 в България. Този препарат директно вкарва антитела, а не антиген", добави проф. Радка Аргирова.

 

Тя коментира, че маймунската шарка е рядко заболяване, което не е типично за Европа.

 

"Заболяването протича леко, самопреминава, но има потенциал да заразява този вирус. Предаването става най-често чрез директен контакт кожа в кожа или по въздушно-капков път. Често болестта започва с втрисане и температура. 6 до 7 дни след заразяването се появява симптоматиката, инкубационният период е до 21 дни", каза още проф. Радка Аргирова.

 

Тя подчерта, че е важна личната хигиена - миенето на ръцете, като може да се наложи и носенето на маски.

Коментари