Публикация

Осми фестивал „Море и здраве“ проведе МУ – Варна

Осми фестивал „Море и здраве“ проведе МУ – Варна

За осма поредна година Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна проведе фестивала „Море и здраве“, посветен на Европейския ден на морето. Събитието започна на 20 май, петък, с хибридна (присъствено и в електронна среда) научна конференция.


„След две години, в които провеждахме научната конференция онлайн, тази година тя е специална – отбеляза при откриването ѝ проф. Антония Димова, декан на Факултета по обществено здравеопазване на МУ – Варна. – Специална е с възможността да общуваме помежду си, при което можем да споделим не само знанията и идеите си, но и емоциите и вдъхновението си. Тази година конференцията е с рекорден брой участници – 150“, каза още проф. Димова.

Представени бяха 72 доклада на два езика – български и английски

Научната конференция бе открита с пленарен доклад на тема „Воден травматизъм при високи вълни по Черноморското крайбрежие“.

 

Фестивал "Море и здраве"

 

„Въпреки разпространеното мнение, че България е едва ли не привилегирована, че такива събития (земетресения и цунами, б.р.) не се случват, те се случват – каза доц. д-р Димитър Ставрев от Катедра „Медицина на бедствените ситуации и морска медицина“ в МУ-Варна. – Най-застрашената зона е Северното Черноморие, районът на Шабла или т.нар. Шабленската земетръсна зона“, каза още специалистът. Присъстващите бяха запознати детайлно с опасностите в този регион. Бе направена ретроспекция на по-големите катаклизми, записани в летописите на Северното крайбрежие.


На конференцията бяха представени резултатите от научните изследвания на преподаватели и студенти с фокус върху

взаимовръзката между здравето и морето

Докладите бяха представени в паралелни секции в направленията „Медицина“ и „Обществено здраве“. Форумът обедини изследванията на преподаватели и студенти по 74 научни теми, представени на български и на английски език в три аудитории на МУ-Варна.


Фестивалът „Море и здраве“ продължи на 21 май в к.к. Св. св. Константин и Елена, Варна. В непосредствена близост до морския бряг се проведоха поредица от събития с участието на преподаватели и студенти от специалностите „Рехабилитатор“, „Медицински козметик“ и „Кинезитерапия“. Демонстрирани бяха възможностите за комбиниране на двигателни практики, които в съчетание с морския въздух зареждат тялото с енергия и здраве.


В активностите се включи и спортен клуб „Карате файтърс“ със съчетания за подобряване на физическата активност, за засилване на имунната защита, подобряване на равновесието, координацията и концентрацията при децата.


Събитията предоставиха възможност на гостите и жителите на Варна да се запознаят с различни

здравословни практики, свързани с морето

Студенти от специалност „Рехабилитатор“ демонстрираха подводна гимнастика с цел закаляване, повишаване на имунната система и двигателните способности.


Студентите от специалност „Медицински козметик“ направиха анализ и оценка на специфичните нужди на кожата с компютърен апарат за диагностика, както и таласотерапевтична процедура за лице и тяло.

Коментари