Публикация

Проф. Иван Костов: При бременните COVID-19 протича по-тежко заради понижения имунитет

Проф. Иван Костов: При бременните COVID-19 протича по-тежко заради понижения имунитет

COVID-19 протича по-тежко при бременните, като най-чести са усложненията в третия триместър на бременността. Причината е пониженият имунитет – характерен за всяка бременност.


Това посочи проф. д-р Иван Костов, дмн, изпълнителен директор на Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ и професор по акушерство и гинекология в МУ – София и в МУ – Варна, по време на видеоконферентна среща със здравни медиатори от цялата страна. Дискусията е част от информационната кампания „Плюс мен“ на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 и е организирана съвместно с Националната мрежа на здравните медиатори.


Проф. Костов обясни, че бременността е биологичен феномен, тъй като плодът в утробата на майката носи гени и на бащата, т.е. чужда генетична информация и въпреки това бебето се развива пълноценно в утробата. По думите му природата така е създала човешкия организъм, че при бременност имунитетът на майката да бъде потиснат, за да не отхвърли плода.

„В случая ние имаме една потиснатост на имунитета на майката, което е причина бременните по-лесно да се заразяват със SARS-CoV-2 и заболяването COVID-19 да протича по-тежко“, беше категоричен професорът.

Той подчерта, че

рискът от хоспитализация при бременните в сравнение с този при жени, които не са бременни, е три пъти по-висок

Същото се отнася и за вероятността от включване на апаратна вентилация. Данните са предмет на доклада „Бременността, COVID-19 и ваксинопрофилактиката“, изготвен от проф. Костов и почиващ на проведени в САЩ, Израел и Европа проучвания, както и на 400 случая на жени с коронавирусна инфекция, преминали през COVID-отделението на „Майчин дом“.


„COVID-19 е причина и за не малко преждевременни раждания. Два пъти по-висок е рискът от преждевременно раждане при пациентки с коронавирусна инфекция, като утежняващи фактори са наднорменото тегло, BMI ˃ 35 (индекс на телесната маса над 35), многоплодна бременност, както и възраст на родилката над 35 години“, подчерта още директорът на „Майчин дом“. Той е категоричен, че навременната ваксинопрофилактика ще спести на жените в репродуктивна възраст, на правещите инвитро процедури, на бременните и кърмещите евентуални здравословни проблеми, включително и пост-COVID усложнения.


В отговор на въпроса

кога е най-подходящият период бременните да се ваксинират срещу COVID-19

проф. Костов заявява: „За да е защитена от тежко боледуване, бременната жена не трябва да отлага ваксинацията. Така ще може да изгради нужните ѝ нива на имунитет на възможно най-ранен етап от бременността. Нашето акушеро-гинекологично общество препоръчва ваксинацията да се проведе след 12-а г.с., но моята препоръка е всяка бременна жена да се обърне към своя акушер-гинеколог и да не отлага. До момента съм ваксинирал над 100 жени, чиято бременност проследявам, и които са били в различен етап на бременността. Нито една от тях не е имала каквито и да било усложнения“, обясни професорът.

„Благодарение на ваксините бременните и кърмачките защитават и децата си. Майките изработват антитела, които предават на плода в утробата трансплацентно или на кърмачетата чрез кърмата“, обясни проф. Костов.

Пред здравните медиатори той изнесе и данни, доказващи, че

ваксините срещу COVID-19 по никакъв начин не влияят върху репродуктивните способности на мъжете и жените

нито върху успеваемостта на инвитро процедурите.


„Недопустимо е при толкова много и надеждни данни от клинични проучвания и метаанализи, при толкова достъпна информация дори една бременна или родилка да загине заради COVID-19. Ние като общество, като държава членка на ЕС, трябва да направим всичко възможно жените с репродуктивни проблеми, бременните и кърмачките да бъдат информирани и да не се притесняват от ваксинацията. Ваксините могат само да ни предпазят и това трябва да се обяснява постоянно“, аргументира се директорът на „Майчин дом“.


Проф. Костов припомни и реализираната преди години с Националната мрежа на здравните медиатори съвместна инициатива за ваксинопрофилактика на рака на маточната шийка, посочвайки, че общите усилия на лекари, медиатори, държава и общество за повишаване ваксиналното покритие срещу ваксинопредотвратими заболявания не трябва да спират. Неговият съвет към хората е да използват достоверни източници на информация.


Повече за ваксинацията срещу COVID-19 при жени в репродуктивна възраст можете да прочетете ТУК!

Коментари