Публикация

Проф. Арман Постаджиян: Мъжете в активна възраст контролират най-зле кръвното си налягане

Проф. Арман Постаджиян: Мъжете в активна възраст контролират най-зле кръвното си налягане

Съвременните препоръки изискват ранно стартиране на прием на медикаменти при хипертониците и то на комбинираната терапия. Това каза пред БНР проф. Арман Постаджиян, ръководител на Българската лига по хипертония и началник на отделение по кардиология в МБАЛ "Св. Анна"в София. По думите му, за да се преодолее от една страна разочарованието на пациента, че точно едно хапче не е в състояние да се пребори с неговото кръвно, от друга страна при това заболяване имам комплексен механизъм и това е пътят към по-бърз и по-добър контрол на кръвното налягане. Терапията не трябва да се спира, тя е дългосрочна.

 

В България през месеците май и юни, по повод Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, за 16-а поредна година  се провежда Националната здравна кампания - "Измерване, което спасява живот. Твоят". Организатор на събтието е Българската лига по хипертония.

 

Прегледите протичат при огромен интерес и хиляди хора от цялата страна се отзоваха, за да измерят кръвното си налягане и да потърсят компетентно лекарско мнение относно хипертонията. Това съобщиха за БНР от Българската лига по хипертония.

 

"Имаме шанса за българските пациенти с хипертония НЗОК да е осигурила широк спектър от най-съвременните терапии. Определени политики на здравната каса благоприятстват изписването на фиксинирани комбинирани терапии, имаме двойни и тройни. Важно е да преодолеем навика, че може да се лекуваме без хапче, или с половин хапче. Концепцията, че ще имаш три медикамента в едно хапче е сравнително нова, но тя заслужава своят съдба, защото има потенциала да промени към по-задаволителен контрола на това иначе тежко за контролиране заболяване", поясни още проф. Постаджиян.

 

"В България пътят на пациента с хипертония е добре очертан. Той започва от общопрактикуващия лекар и прегледите, които оценяват неговия риск. За съжаление се оказва, че твърде малко пациенти посещават тези профилактгични прегледи, а именнто те са начинът за по-ранното откриване на дадени заболявания. След откриването на хипертонията, този пациент се диспансеризира. Това му дава възможност за регулярни и допълнителни прегледи.

 

Най-важното за добрият контрол на кръвното е, диспансерните прегледи да бъдат равноморено разпределени в рамките на цялата година - тоест - да не се допуска 6 месеца, в които пациентът да не е имал среща с кардиолога", обърна внимание проф. Арман Постаджиян.

 

"За да осъществяваме оценка на глобалния сърдечно-съдов риск, всеки мъж над 40 години и всяка жена над 50 години трябва да си правят профилактичните прегледи за риск от хипертония. Едно от най-важните сред тях, освен мереното на кръвното налягане, е липиден профил и кръвна захар, които се покриват от здравната каса".

 

При мъжете между 35 и 55 години имаме най-ниска честота на контрола на кръвното налягане, което показва, че малко по-трудно се дисциплинира мъжкият пол, не е склонен да приема медикаменти и да съдейства от г.т. на нефармакологичните мероприятия като здравословен начин на живот.

 

Данните сочат, че вече всеки мъж над 30 годишна възраст започва по-бързо да натрупва рисков профил и по-често правят инциденти. При жените този проблем започва след 50 годишна възраст.

 

Нека да припомним, че органите, които страдат при една хипертония са бъбрек, сърце, съдове. Затова при лечението на хипертонията, трябва да се изследва и холестероловия метаболизъм, ако има преддиабет или диабет, за да се намали честотата на сърдебчо-съдови инциденти", заяви проф. Постаджиян.

 

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%.

 

В България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Водещи сме отново по смъртност от исхемични инсулти.

 

"У нас едва под 50 на сто от хората имат задоволителен контрол на артериалната хипертония, останалите нямат. При нас се наблюдава и несъответствие между контролирани и честотата на сърдечно-съдови инциденти. Имаме в повече инциденти, отколкото би следвало по подобен контрол на кръвното налягане, който отчитаме. Това е именно, защото има дълги периоди, в които не се контролира кръвното налягане", посочи още кардиологът.

 

Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст - 45-65 г., т.е. подмладяване на болестта.

 

Всичко това се дължи главно на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане.Причините за високото кръвно налягане са свързании с идентифицируеми рискови фактори на средата като свръхтегло, прекален прием на алкохол и сол с храната, както и недостатъчна физическа активност.

 

Изследванията показват и увеличаване на процента на регистрирани пациенти с предсърдно мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риска от мозъчен инсулт 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност.

 

Проф. Постаджиян посочи основни правила за мерене на кръвното налягане в домашни условия, като подчерта, че средната му стойност за хора под 80 години трябва да бъде под 135 на 85 . Това са последните ръководни правила.

Коментари