Публикация

Стресът активира хормони, от които пълнеем

Стресът активира хормони, от които пълнеем

Жените днес изглеждат с около 10 г. по-млади в сравнение с връстниците си отпреди 30-40 г. Може би защото се хранят и грижат за външния си вид по-добре отколкото в миналото. Двете години пандемия, ограничаването на физическата активност, особено в студените месеци, и стресът покрай работата, грижите за дома и децата често стават причина да се натрупат няколко излишни килограма.

 

Пухкавата фигура може да се приема като естетичен проблем, но може да се превърне и в здравословен, ако не намерим пътя обратно към нормалните килограми. Безспорна истина, доказана с безброй научни факти, е, че истинската красота идва отвътре. При добър метаболизъм и хормонален баланс кожата е стегната и свежа, а фигурата изправена. Лицето е без отоци и петна, а от очите струи енергия. 

 

 

 

Понякога излишните килограми се трупат около корема неусетно. Не само храната, но и стресът оказват голямо влияние, особено при жените. Виновен е хормонът кортизол, който води до отлагането на мастна тъкан в тази област. Получава се омагьосан кръг – стресът ни кара да ядем повече и калорични храни, сам по себе си той води до напълняване. След това коремната мастна тъкан провокира дисбаланс в хормоните на глада (грелин) и ситостта (лептин), като по този начин ни кара да приемаме повече калории от необходимото. 

 

Дори да използвате луксозна козметика, хормоналният дисбаланс, високата кръвна захар се отразяват негативно на лицето и на цялото излъчване. Трудно е такива промени, които състаряват, да се маскират с грим.

Проверете кръвната захар и инсулина

Ако това ви звучи познато, първо трябва да проверите кръвната си захар на гладно. Нормалните стойности са от 3,9 до 5,5 милимола на литър. Резултати до 6-6,5 милимола се смятат за гранични и изискват проследяване. Възможно е лекарят да назначи допълнителни изследвания за гликиран хемоглобин и инсулин. По специална формула (HOMA индекс) се изчислява, има ли инсулинова резистентност. Жени, които са имали поликистозни яйчници, е много вероятно да имат и този проблем. Високите нива на инсулина стават причина калориите, които не могат да се усвоят веднага, да се отлагат по тялото, главно около талията. При висока кръвна захар си струва да се провери и щитовидната жлеза.

Диета или трайна промяна в храненето?

Стъпките към овладяване на стойностите и килограмите са няколко. Промените в начина на живот са важни – 

  • Повече движение – всеки ден поне по 30 минути
  • Ограничаване на захар, тестени изделия, животински мазнини, алкохол и газирано. Не става дума за спазване на някаква диета, а за трайна промяна в навиците на хранене и спазване на определени правила като включване на достатъчно протеини в менюто, намаляване на въглехидратите, особено бързите. В идеалния случай се храним 3-4 пъти на ден - кофичка кисело мляко или шепа ядки, резенче подходящ млечен продукт или месо също са хранене. Добре е да има нощна пауза от 12-14 часа след вечерята. Препоръчителната пауза между храненията е 2-3 часа. Малките порции, разпределени на 3-4 хранения, допринасят за ускоряване на обмяната на веществата. 
  • Друг изпитан начин да се подобри метаболизма, е като пием вода.

 

 

В помощ на заетите жени, чието всекидневие е разграфено до минути, идват и хранителните добавки.

 

Екодиаб (ECODIAB) е специално разработен комбиниран препарат, който спомага за: 

  • овладяване на високата кръвна захар на гладно и след хранене, 
  • намаляване коремната обиколка,
  • контрола на нивото на общия холестерол. 

 

 

Продуктът се произвежда в Италия и е с гарантирано високо качество. Съдържа стандартизиран екстракт на абсцисиева киселина от гроздови семки (сорт “витис винифера”) в съчетание с хром и магнезий. Всяка съставка има своя роля:

  • Абсцисиевата киселина е ≥ 50µg, тя подобрява глюкозния толеранс и липидемията;
  • Хромът балансира нивото на глюкоза в кръвта;
  • Магнезият допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора, както и за нормалното протичане на метаболизма и производство на енергия.

Екодиаб е единствен от вида си на пазара. Приема се лесно в доза от 1 таблетка дневено.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари