Публикация

Д-р Симидчиев: 38% от увредените от цигарения дим са непушачи

Д-р Симидчиев: 38% от увредените от цигарения дим са непушачи

Въздушното замърсяване и тютюнопушенето са двата фактора, които предизвикват огромното мнозинство от предотвратими белодробни заболявания. Това каза в интервю за БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, заместник-председател на Комисията по здравеопазване в НС и председател на сдружение "Въздух за здраве".

 

Епидемията от пушене не е зад гърба ни, заяви той в предаването "Хоризонт до обед" и опроверга "градската легенда", че пушачите боледували по-леко от Covid-19.

 

Възрастта на пропушване в България започва да спада стремглаво, изтъкна д-р Симидчиев. У нас тютюнопушенето започва много рано, на първо място сме в Европа по критерий момичета под 18 години, които започват да пушат, заемаме и едно от първите места по брой изпушени цигари на глава от населението, припомни пулмологът. 38% от увредените от цигарения дим са непушачи, експонирани на пасивно тютюнопушене, каза специалистът.

 

"Лошото у нас е, че не разглеждаме здравето като ресурс и инвестиция, а като евентуална заплаха, когато нещо се материализира", коментира д-р Симидчиев.

 

По думите му с информация и обучение трябва да се променят нагласите. Според него има едва жалки наченки на здравно образование в училище.

Коментари