Публикация

Пет порции плодове и зеленчуци на ден не спират рака?

Яденето на пресни плодове и зеленчуци не предпазва от рак, тъй като те имат малък ефект в сравнение с употребата на алкохол и затлъстяването, сочи ново проучване.


Диетолози и специалисти препоръчват най-малко пет порции плодове и зеленчуци на ден, за да се поддържа здравето, но последните данни показват, че това не може да има значителен ефект върху рака.

Науката смята, че хората трябва знаят, че опасността от рак е много повече обвързана с това „колко” се яде и пие, а не с „какво”.

Проучването, публикувано в British Journal of Cancer, разглежда доказателствата за връзките между растителните храни и развитието на рак, но заключава, че данните все още не са достатъчно убедителни.

Единствените, свързани с храненето фактори, които неизбежно повишават риска от рак, са затлъстяването и алкохолът, твърдят учените.

Тютюнът все още е една най-честите причини за рак.

Докато тютюнопушенето увеличава опасността от рак с до 50 пъти, то дори голямата консумация на плодове и зеленчуци може да намали риска с не повече от 10 на сто.

Плодовете и зеленчуците са важна част от здравословното хранене и добър източник на хранителни вещества, но за съжаление имат малък (почти нищожен) принос за предотвратяването на рака, тъй като трудно могат да преборят негативните последици от вредните навици. 

Коментари