Публикация

Д-р Стоян Пеев от „Пирогов“ с приз „Герой на децата“

Д-р Стоян Пеев от „Пирогов“ с приз „Герой на децата“

Д-р Стоян Пеев от Отделението по детска урология в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ получи приза „Герой на децата“ на Националната мрежа за децата. Наградите „Златна ябълка“ се връчват за дванадесета поредна година и те са признание за усилията, вложени от различни хора, организации и институции, за подобряване живота и благосъстоянието на децата в България.

Призовете бяха връчени тържествено в навечерието на Деня на детето

в Столичния куклен театър, съобщава БНР.


Наградите са в осем категории – „Герой на децата“, „Детска организация“, „Училище“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“, „Награда за цялостен принос към Национална мрежа за децата“ и „Специална награда“.

Д-р Стоян Пеев не просто оперира деца с тежки диагнози, а е и активен гражданин, който като експерт помага на редица инициативи на родителски и пациентски организации. Зад номинация стоят малките пациенти на д-р Пеев и техните родители, изтъкват организаторите.

Д-р Пеев е роден през 1975 г. През 1994 г. завършва Гимназия с преподаване на чужди езици, профил английски език в Кърджали. Същата година е приет да учи в Медицинския факултет на МУ – София. През 2001 г. започва да работи като лекар-ордиантор в Центъра за спешна медицинска помощ – гр. София. 6 месеца по-късно е специализант в Секцията по спешна и детска урология на „Пирогов”. От 2007 г. е главен асистент към същото звено в университетската болница по спешна медицина.


Д-р Пеев е преминал редица курсове и обучения, за да надгради уменията си и да се утвърди като един от добрите уролози у нас. От есента на 2018 г. д-р Пеев оглавява Отделението по детска урология на „Пирогов“ след проведен конкурс.


Доброволците, които помагат на децата и семействата от Украйна, взеха специалната награда на Национална мрежа за децата.

За първа година всички номинации бяха отворени за цялата общественост

и всеки можеше да предложи участник на сайта на инициативата „Златна ябълка“.
Изборът на победител в категория „Герой на децата“ и „Детска организация“ беше с онлайн гласуване.


Победителите в останалите категории бяха определени от жури в състав: Елица Баракова от фондация Because, Велизара Георгиева от коалиция Образование 2030, Юлияна Колева от Националното сдружение на общините в България, Елена Атанасова – УНИЦЕФ България, Алексей Пампоров – социолог от „Института по философия и социология“ към БАН, журналистът Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти, Диляна Стоянова от Уникредит Булбанк – носител на сертификат Компания приятел на детето, Мартина Атанасова, представител на младите хора от „Мегафон“.


„Героите на децата са всеки ден сред нас. Те правят децата ни щастливи всеки ден, а това са родителите, учителите, социални работници лекари или просто някой обикновен човек, който може да се превърне в значим възрастен за едно дете. Щастливи сме, че тази година специалната награда е за хората, които бяха и продължават да бъдат на първа линия до децата и родителите, които бягат от бомбите и ужаса от войната в Украйна,“ казва Георги Богданов – изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Коментари