Публикация

Д-р Иван Вецев: Дефицит на микроелементи при жени, планиращи бременност (ВИДЕО)

Д-р Иван Вецев: Дефицит на микроелементи при жени, планиращи бременност (ВИДЕО)

Концепцията за бременност се промени, в крак с времето, в което живеем, като фокусът на водещите акушер-гинеколози не е само върху периода след зачеването, но и преди това. Доказано е, че една част от патологичните бременности могат да бъдат предотвратени с адекватна суплементация още преди забременяването.

 

Стресът, натовареното ежедневие, нарушената хигиена на съня и неправилното хранене - всичко това е предпоставка за възникване на дефицити при жената, които може да се отразят на шанса за зачеване, а при бременните - коренно да променят здравословното състояние.

В първите седмици от бременността се наблюдават отпадналост, неразположения, болки, хиперемезиси и това се дължи на липсата на витамини и микроелементи, които жените преди забременяването не са приемали“, казва д-р Иван Вецев, Втора САГБАЛ „Шейново“.

Храната като източник на нутриенти невинаги може да покрие повишените нужди на бременните от фолиева киселина, витамини от група B, желязо, мед, манган, цинк и др. Най-ефективен и лесен начин си остава използването на поливитаминни комплекси, особено на препарати, чиято формула е специално разработена за такива пациенти. Важно е приемът им да започне преди планираната бременност, защото обикновено са необходими 1-2 месеца, за да се попълнят всички депа на нужните витамини и микроелементи в организма.

 

Пренаталната мултивитаминна добавка Елевит®:

  • Съдържа всички витамини и минерали, според препоръките на СЗО;
  • Намалява честотата на дефекти на невралната тръба с около 92%, спрямо 50-70% при монопрепарат с фолиева киселина;
  • Намалява случаите на малформации на уринарния тракт със 79%;
  • Намалява сърдечно-съдовите малформации и уврежданията на крайниците при плода;
  • Намалява риска от прееклампсия, благодарение на двете форми на омега-3, съдържащи се в продукта;
  • Подобрява костното здраве и имунитета на детето;

 

Подробности във видеото по-долу.

Коментари