Публикация

Картофена диета

Американец, който е ял само картофи в продължение на два месеца, е удивил диетолозите с твърдението си, че е по-здрав, отколкото в началото на диетата.


45-годишният Крис Войт започнал своята „картофена диета" в опит да покаже, че зеленчукът е с високо съдържание на хранителни вещества.

Той протестира срещу решението на американското министерство на земеделието да  замени картофите с други зеленчуци в новия вариант на обедно меню в училищата.

Г-н Войт е отслабнал с почти 7 килограма като похапвал около 20 картофа дневно. Той също така намалил нивото на кръвната си захар, холестеролът бил понижен с повече от една трета.

Картофената диета има само ползи за здравето, твърди експериментаторът. Сънят му не бил нарушен, винаги се чувствал енергичен и т.н.

Зеленчукът може да се консумира варен, на пюре, печен на парчета, дори пържен.

Картофите съдържат повече калий от бананите, както и една доза съдържа приблизително 45 процента от дневната препоръчителна стойност на  витамин С.

Единственото негативно влияние върху здравето е липса на някои мастноразтворими витамини като витамин А и Е, допълва Крис.

Той приема, че консумацията само на картофи не е устойчива диета в дългосрочен план, но неговият експеримент е доказал колко полезен е този зеленчук.

*Съвет на health.bg – Спазването на диета трябва да бъде съгласувано с мнението на специалист. 

Коментари